Kycklingbollar i röd curry
Publicerat:
2018-01-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500gkycklingfärs
- 1 ¼tsksalt
- 1mskfinriven ingefära
- ½-1mskröd chili, finhackad
- 2salladslökar, finhackade
- 1litervatten
- 3mskkoncentrerad, ekologisk kycklingfond
Kokossås
- 1burk(ar)kokosmjölk, 400 ml
- 1citrongräs
- 1-2mskröd thaicurry
- 2-3dlav kycklingbuljongen
- 2morötter
- 2paprikor, gärna röd och grön
- 100gchampinjoner
- 150gsockerärter
- 1tsksalt
Tillbehör
- 200grisnudlar eller 4 portioner jasminris
- krossade jordnötter
- färsk koriander
- salladslök, tunt skivad
- chili, tunt skivad
- lime
Så lagar du
1. Blanda kycklingfärs, salt, finriven ingefära, finhackad chili och salladslök.
2. Koka upp vatten och kycklingfond.
3. Forma 20–22 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
4. Lägg ner dem i den kokande buljongen och koka upp igen och sjud 5–8 minuter. Ta upp bollarna med en hålslev. Sila men spara buljongen.
5. Häll kokosmjölken i en vid panna. Dela citrongräset i 4 bitar och krossa dem med knivskaftet. Lägg ner dem i kokosmjölken och vispa ner currypastan, 2 dl buljong och salt. Sjud utan lock på svag värme 5 minuter.
6. Skala morötterna och skär dem i strimlor. Lägg ner dem i kokosmjölken och låt sjuda 5 minuter.
7. Strimla paprikan och skiva champinjonerna. Lägg ner även dem i kokosmjölken och fortsätt sjuda 5–10 minuter utan lock tills paprikan mjuknar.
8. Lägg ner kycklingbollarna och sockerärterna och låt allt bli varmt, tillsätt mer buljong om det behövs mer vätska i såsen. Smaka av.
9. Servera med tillbehören. Väljer du risnudlar är det godast att blanda såsen med kycklingbollarna före serveringen.