Kycklinggryta med granatäpple och valnötter

Kyckling.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kombinationen granatäpplen och valnötter är populär i Iran. Den här kycklinggrytan - Khoresht-e fesenjan är en av de mest berömda och populära, med frisk och syrlig smak av granatäppelsirap. Khoresht betyder just syrlig.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    kycklingfilé
  • 3st
    gula lökar
  • 2msk
    smör
  • 2-3msk
    olja
  • 2-3msk
    vetemjöl
  • efter smak
    salt och svartpeppar
  • 1tsk
    malen kanel
  • 2dl
    finhackade valnötter
  • 1st
    pressad saft av en citron
  • 5dl
    vatten eller hönsbuljong
  • 1½-2dl
    granatäppelsirap
  • 1st
    granatäpple

Så lagar du

1. Skala och hacka lökarna. Fräs dem i smör och olja tills de är guldgula. Häll över i en gryta.

2. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar, vänd i vetemjöl som kryddats med salt, peppar och  ev. kanel. 

3. Stek kycklingbitarna snabbt i smör och olja, lägg i valnötterna att stekas några minuter och häll över i grytan med löken. Pressa över citronsaft.

4. Häll på vatten eller buljong och granatäppelsirap. Koka upp och sjud under lock ca 20 minuter tills kycklingen är genomstekt.

5. Halvera granatäpplet, ta ut innanmätet och blanda ner hälften av fruktköttet i grytan. Koka upp och sjud i 5 minuter.

6. Använd resten av granatäpplet till att dekorera riset som serveras till.

Tips: Granatäpple, fruktköttet är saftigt och man använder också saften, grenadin, som ger en frisk syrlig smak till olika maträtter. Köps på flaska som sirap.  Färska granatäppelkärnor med det saftiga röda fruktköttet används till att dekorera och ge smak åt maträtter, bl.a. ris och sallader.

Dela det här receptet med dina vänner!