Lagrad ost med salt äpplekola och valnötter

ost fat servett valnätter

Publicerat:

Mer ost åt folket! Och gärna svensk då vi har massa duktiga mejerister i Sverige som gör fantastiska ostar såväl till frukost som ostbrickan. Men låt oss ta ostbrickan ett steg till och servera den som en form av dessert i lite ”chips med dipp-anda”.

Ingredienser

4 - 4portioner

  • 150g
    svensk lagrad hårdost (gärna med lite saltkristaller och ordentligt smak av lagring!)
  • 50g
    rostade, finhackade valnötter

Äpplekola:

  • 75g
    finhackat, skalat äpple
  • 25g
    smör
  • ½dl
    ljus muscvadosocker
  • ½tsk
    flingsalt
  • 1msk
    grädde
  • 1msk
    apelsinsaft
  • 1tsk
    äpplecidervinäger

Så lagar du

Smält smöret i en kastrull och fräs tills äpplena börjar bli mjuka. 

Rör ner sockret och låt det smälta. 

Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman till en chutney-liknande kolasås i ca 3-5 minuter på medelvärme. (kanske kortare tid om du har en vid kastrull). 

Låt svalna lite. 

Skär osten i stavar eller bitar och låt den gärna bli rumstempererad för att smaka ännu mer. 

Dippa i eller toppa osten med kolasåsen och avsluta med hackade valnötter och gärna lite flingsalt på toppen.

Dela det här receptet med dina vänner!