Lagrad ost med salt äpplekola och valnötter
Publicerat:
2024-10-18Mer ost åt folket! Och gärna svensk då vi har massa duktiga mejerister i Sverige som gör fantastiska ostar såväl till frukost som ostbrickan. Men låt oss ta ostbrickan ett steg till och servera den som en form av dessert i lite ”chips med dipp-anda”.
Ingredienser
4 - 4portioner
- 150gsvensk lagrad hårdost (gärna med lite saltkristaller och ordentligt smak av lagring!)
- 50grostade, finhackade valnötter
Äpplekola:
- 75gfinhackat, skalat äpple
- 25gsmör
- ½dlljus muscvadosocker
- ½tskflingsalt
- 1mskgrädde
- 1mskapelsinsaft
- 1tskäpplecidervinäger
Så lagar du
Smält smöret i en kastrull och fräs tills äpplena börjar bli mjuka.
Rör ner sockret och låt det smälta.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka samman till en chutney-liknande kolasås i ca 3-5 minuter på medelvärme. (kanske kortare tid om du har en vid kastrull).
Låt svalna lite.
Skär osten i stavar eller bitar och låt den gärna bli rumstempererad för att smaka ännu mer.
Dippa i eller toppa osten med kolasåsen och avsluta med hackade valnötter och gärna lite flingsalt på toppen.