Lammfrikassé
Ingredienser
4portioner
- 1kglammkött, bog eller bringa
- 2mskkalvfond
- 1stgul lök
- 1stmorot
- 1mskmuskotblomma
- salt och peppar
- 8ststora potatisar
- ½dlgrädde
- ½dlmjölk
- 20gsmör
- salt
- ½literblandad svamp, t ex kantareller, murklor, karl johan, champinjoner
- 200grökt fläsk
- 1paketfrysta tranbär
- 1tskströsocker
- smör att steka i
Så lagar du
1. Skiva löken och moroten. Bryn på lammköttet och lägg ner löken och moroten när köttet fått färg. Häll på vatten tills det täcker i grytan, ca 1 liter, och häll i fonden. Koka i tryckkockare i ca 1 timme, i vanlig gryta ca 3 timmar.
2. Koka potatisen. Pressa eller stompa den och blanda ner grädde, mjölk och smör. Smaka av med salt.
3. Häll tranbären i en kastrull, tillsätt sockret och rör om tills tranbären mjuknat, häll eventuellt på lite vatten. Låt koka ihop till en tjock sås.
4. Skär svampen och fläsket i tärningar. Fräs svampen i smör, ta upp och stek sedan fläsket på svag värme. Låt fläsket rinna av på hushållspapper.
5. Servera lammet med stekt fläsk och svamp, potatispuré och tranbärssås.