Lammlägg på persiskt vis
Publicerat:
2019-03-27Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4lammlägg, cirka 1½ kg
- salt och peppar
- 2mskolivolja
- 1lök, skuren i tunna skivor
- 4vitlöksklyftor, finhackade
- ca 1literkycklingbuljong
- 1msktomatpuré
- 1tskgurkmeja
- ½tskkanel
- ¼tsknymald kardemumma
- ½tsknyriven muskot
- 1nypa(or)saffranstrådar eller ½ g stött saffran
Garnering
- ½granatäpple, kärnorna
- 1näve finhackad mynta
Så lagar du
1. Salta och peppra lammläggen och stek i olja på hög värme tills den fått färg runt om. Lägg åt sidan. Torka ur kastrullen om det behövs och fyll på lite mer olja.
2. Stek lök och vitlök tills de mjuknar. Rör ner gurkmeja, kanel och tomatpuré. Rör om ordentligt. Lägg i lammläggen och fyll på kycklingbuljong. Läggen ska vara täckta till mer än hälften.
3. Sätt på ett lock och koka läggen i 1½ timme. Vänd då och då runt läggen i buljongen.
4. Tillsätt kardemumma och muskot och rör om ordentligt. Smaka av med lite salt. Koka i ytterligare 1 timme. Köttet ska nätt och jämnt hålla ihop.
5. Ta ut läggen och koka ner lagen till hälften. Det tar cirka 30 minuter. Tillsätt saffran och smaka gärna av med lite extra kanel och kardemumma. Låt koka upp så att smakerna framträder ordentligt. Lägg i läggen i den nedkokta fonden och ös lite med vätskan.
6. Servera läggen med sås, granatäppelkärnor och finhackad mynta. Servera gärna ris tahdig och mirza ghasemi till. En sallad med gurka, tomat, rödlök och mynta passar också fint till.