Lammlägg på persiskt vis

Lammlägg på persiskt vis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett mustigt och kryddigt långkok med smak av saffran, kardemumma och kanel. Lammlägg är en fantastisk råvara men om man inte hittar den kan man byta ut mot andra delar av lammet. Koktiden kan variera lite beroende på vilken del man använder så titta till köttet då och då, det ska vara så välkokt och mört att det faller sönder.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 4
    lammlägg, cirka 1½ kg
  • salt och peppar
  • 2msk
    olivolja
  • 1
    lök, skuren i tunna skivor
  • 4
    vitlöksklyftor, finhackade
  • ca 1liter
    kycklingbuljong
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1tsk
    gurkmeja
  • ½tsk
    kanel
  • ¼tsk
    nymald kardemumma
  • ½tsk
    nyriven muskot
  • 1nypa(or)
    saffranstrådar eller ½ g stött saffran

Garnering

  • ½
    granatäpple, kärnorna
  • 1
    näve finhackad mynta

Så lagar du

1. Salta och peppra lammläggen och stek i olja på hög värme tills den fått färg runt om. Lägg åt sidan. Torka ur kastrullen om det behövs och fyll på lite mer olja.

2. Stek lök och vitlök tills de mjuknar. Rör ner gurkmeja, kanel och tomatpuré. Rör om ordentligt. Lägg i lammläggen och fyll på kycklingbuljong. Läggen ska vara täckta till mer än hälften.

3. Sätt på ett lock och koka läggen i 1½ timme. Vänd då och då runt läggen i buljongen.

4. Tillsätt kardemumma och muskot och rör om ordentligt. Smaka av med lite salt. Koka i ytterligare 1 timme. Köttet ska nätt och jämnt hålla ihop.

5. Ta ut läggen och koka ner lagen till hälften. Det tar cirka 30 minuter. Tillsätt saffran och smaka gärna av med lite extra kanel och kardemumma. Låt koka upp så att smakerna framträder ordentligt. Lägg i läggen i den nedkokta fonden och ös lite med vätskan.

6. Servera läggen med sås, granatäppelkärnor och finhackad mynta. Servera gärna ris tahdig och mirza ghasemi till. En sallad med gurka, tomat, rödlök och mynta passar också fint till.

Dela det här receptet med dina vänner!