Lammracks med örter och pistagenötter
Publicerat:
2022-05-27Tillagningstid:
Pistagenötter passar väldigt bra till lamm.
Ingredienser
6portioner
- 2lammracks (à ca 500 g)
- 2schalottenlökar
- 2vitlöksklyftor
- 2rosmarinkvistar
- 1tsksalt
- 2krmpeppar
- 1påse färsk spenat (à 200 g)
- 2mskolivolja
- 1msksmör
Pistagekryddning
- 100gpistagenötter (osaltade och utan skal)
- ½kruk(or)persilja
- 1vitlöksklyfta
- ½tskchiliflakes (red hot chili pepper)
- 1 ¼dlrapsolja
- 2tskfärskpressad citronjuice
- ½tsksalt
Så lagar du
- Grovhacka pistagenötter, persilja, och skalad vitlöksklyfta. Mixa hastigt med chiliflakes, olja, citronjuice och salt i en matberedare ca 20 sekunder, till en grov pestoliknande konsistens.
- Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
- Bryn köttet runt om i 2/3 av oljan i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin och smör i stekpannan. Låt steka med någon minut.
- Lägg köttet i en ugnssäker form, spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Låt svalna något.
- Gnid in ca 2/3 av pistageblandningen på köttets ovansida (spara resten till serveringen). Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
- Ställ in mitt i ugnen och tillaga ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 58–60°C.
- Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter.
- Servera med rödvinssås.