Lammracks med örter och pistagenötter

Lammracks med örter och pistagenötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pistagenötter passar väldigt bra till lamm.

Ingredienser

6portioner

  • 2
    lammracks (à ca 500 g)
  • 2
    schalottenlökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2
    rosmarinkvistar
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    peppar
  • 1
    påse färsk spenat (à 200 g)
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    smör

Pistagekryddning

  • 100g
    pistagenötter (osaltade och utan skal)
  • ½kruk(or)
    persilja
  • 1
    vitlöksklyfta
  • ½tsk
    chiliflakes (red hot chili pepper)
  • 1 ¼dl
    rapsolja
  • 2tsk
    färskpressad citronjuice
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

  1. Grovhacka pistagenötter, persilja, och skalad vitlöksklyfta. Mixa hastigt med chiliflakes, olja, citronjuice och salt i en matberedare ca 20 sekunder, till en grov pestoliknande konsistens.
  2. Skala och grovhacka schalottenlök och vitlök. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
  3. Bryn köttet runt om i 2/3 av oljan i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin och smör i stekpannan. Låt steka med någon minut.
  4. Lägg köttet i en ugnssäker form, spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Låt svalna något.
  5. Gnid in ca 2/3 av pistageblandningen på köttets ovansida (spara resten till serveringen). Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
  6. Ställ in mitt i ugnen och tillaga ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 58–60°C.
  7. Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter.
  8. Servera med rödvinssås.

Dela det här receptet med dina vänner!