Långbakad kålrot med asiatiska smaker

Långbakad kålrot med asiatiska smaker och ris.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kålrot är i mitt tycke den mest finländska av alla råvaror. Här får du en ny anledning att äta denna lite förbisedda knöl. Den blir även en prydlig förrätt men serverad med lite ekologiskt basmatiris funkar den även utmärkt som en smakrik varmrätt.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    kålrot
  • 10st
    shiitake
  • 1st
    salladslök
  • 10cm
    rättika
  • 1st
    röd chili
  • 1tsk
    soja

Teriyakisås

  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    strösocker
  • dl
    soja, japansk
  • 1dl
    vatten
  • msk
    risvinäger
  • 1bit(ar)
    ingefära, ca 3 cm
  • tsk
    majsstärkelse

Böngroddar

  • 1tsk
    mungbönegroddar
  • 1bit(ar)
    ingefära, ca 3cm
  • 1tsk
    råsocker
  • 1st
    lime, zest och saft
  • olivolja
  • salt och peppar

Misomajonnäs

  • 1st
    ägg, helt
  • 3msk
    misopasta
  • 2dl
    rapsolja
  • 1st
    citron
  • salt och peppar
  • 1 kryddmått
    chilipulver
  • 1tsk
    sesamolja

Så lagar du

Kålrot

1. Baka kålroten på 95grader över natten eller ca 7 timmar eller tills den är mjuk. Låt svalna och skiva den sedan tunt tänk carpaccio. Såhär långt kan du förbereda rätten.

2. Skär svampen i mindre klyftor och stek krispiga i lite smör och glasera med 1 skvätt soja, krydda med salt peppar.

3. Skala och strimla rättikan, chili och salladslöken tunt.

4. Gör teriyakisås eller använd en färdig.

Teriyakisås

1. Skala och riv vitlöken och ingefära fint.

2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp såsen under vispning. Låt svalna.

Böngroddar

1. Blanchera böngroddarna hastigt i kokande vatten och låt svalna.

2. Gör en vinägrett med lime saft och zest, socker, riven ingefära, salt, peppar och en skvätt olivolja. Blanda ihop med böngroddarna och marinera ca 30 minuter.

Misomajonnäs

1. Knäck ägget i en liten smal bunke med höga kanter, tillsätt misopasta och rapsolja.

2. Kör med mixerstaven nerifrån och upp så såsen tar ihop till en fast majonäs. Smaka av med citronsaft, chilipulver, sesamolja salt och peppar.

Servering

1. Pensla teriyakisås på kålrotsskivorna. Bränn gärna av kålroten så den får en karamelliserad yta.

2. Toppa kålroten med stekt svamp, bönsallad, rättika, chili, salladslök små klickar med misomajonnäs.

Dela det här receptet med dina vänner!