Långbakad kålrot med asiatiska smaker
Publicerat:
2019-11-08Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stkålrot
- 10stshiitake
- 1stsalladslök
- 10cmrättika
- 1ströd chili
- 1tsksoja
Teriyakisås
- 1klyfta(or)vitlök
- 1dlströsocker
- 1¼dlsoja, japansk
- 1dlvatten
- 1½mskrisvinäger
- 1bit(ar)ingefära, ca 3 cm
- 1½tskmajsstärkelse
Böngroddar
- 1tskmungbönegroddar
- 1bit(ar)ingefära, ca 3cm
- 1tskråsocker
- 1stlime, zest och saft
- olivolja
- salt och peppar
Misomajonnäs
- 1stägg, helt
- 3mskmisopasta
- 2dlrapsolja
- 1stcitron
- salt och peppar
- 1 kryddmåttchilipulver
- 1tsksesamolja
Så lagar du
Kålrot
1. Baka kålroten på 95grader över natten eller ca 7 timmar eller tills den är mjuk. Låt svalna och skiva den sedan tunt tänk carpaccio. Såhär långt kan du förbereda rätten.
2. Skär svampen i mindre klyftor och stek krispiga i lite smör och glasera med 1 skvätt soja, krydda med salt peppar.
3. Skala och strimla rättikan, chili och salladslöken tunt.
4. Gör teriyakisås eller använd en färdig.
Teriyakisås
1. Skala och riv vitlöken och ingefära fint.
2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp såsen under vispning. Låt svalna.
Böngroddar
1. Blanchera böngroddarna hastigt i kokande vatten och låt svalna.
2. Gör en vinägrett med lime saft och zest, socker, riven ingefära, salt, peppar och en skvätt olivolja. Blanda ihop med böngroddarna och marinera ca 30 minuter.
Misomajonnäs
1. Knäck ägget i en liten smal bunke med höga kanter, tillsätt misopasta och rapsolja.
2. Kör med mixerstaven nerifrån och upp så såsen tar ihop till en fast majonäs. Smaka av med citronsaft, chilipulver, sesamolja salt och peppar.
Servering
1. Pensla teriyakisås på kålrotsskivorna. Bränn gärna av kålroten så den får en karamelliserad yta.
2. Toppa kålroten med stekt svamp, bönsallad, rättika, chili, salladslök små klickar med misomajonnäs.