Langos med två olika toppings
Publicerat:
2022-03-09Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En smet, två toppings. Langos till huvudrätt och efterrätt. Kan det bli bättre?
Ingredienser
Langossmet
- 7-8dlmjöl
- 5dlmjölk
- 1paketjäst
- 5tsksalt
Topping (salt langos)
- 1dlolivolja
- 1stvitlöksklyfta
- 1strödlök
- 1burk(ar)handskalade räkor
- 1paketprästost (färdigriven)
- 1burk(ar)löjrom
- 1paketgräddfil
- färsk dill
Topping (dessert-langos)
- hallon
- vit choklad
- rostade pekannötter
- färska fikon
Så lagar du
- Värm mjölk i en kastrull. Tillsätt jäst och salt.
- Sikta vetemjölet i mjölkblandningen och blanda ihop degen med en träslev. Den ska vara kladdig.
- Låt degen jäsa i 40 min under en handduk.
- Ta ut degen på ett mjölat bord men undvik att knåda degen. Häll lite matolja på händerna och dela upp degen i 6 delar.
- Låt degen jäsa i ytterligare 15 minuter under handduk.
- Riv en vitlöksklyfta i olivolja som sedan ska användas för att pensla langosen
- Häll i cirka 5 cm matolja i en djup stekpanna och värm upp den på medeltemperatur. Lägg ner en liten degbit i oljan. När den flyter upp till ytan vet du att oljan är tillräckligt varm för att börja fritera langosen. Använd en pincett i stål för att vända dem i oljan. Tar upp dem ur oljan när de blivit gyllenbruna, cirka 2 min på varje sida.
- Förbered toppingen för efterrätts langosen. Rosta pekannötterna i honung och havssalt. Hacka nötterna i stora bitar. Vispa grädden och smält den vita chokladen i ett vattenbad på spisen.
- Pensla den salta langosen med vitlöks oljan och toppa sedan med gräddfil, prästost, rödlök, räkor löjrom och dill.
- Toppa efterrätt langosen med vispad grädde, smält vit choklad, hallon, fikon och de karamelliserade nötterna.