Lax med selleripuré och belugalinser
Publicerat:
2017-02-08Tillagningstid:
Len puré och linser som ger tugg passar väldigt bra till lax. En portion innehåller 400 kcal.
Ingredienser
4portioner
Selleripuré
- 1rotselleri, ca 800 g
- ½citron
- 2tskolivolja
- salt och peppar
Belugalinser
- 1½dlsvarta belugalinser
- 1schalottenlök
- 1mskvitvinsvinäger
- 1tskdijonsenap
- 1mskolivolja
- salt och svartpeppar
- 1dlhackad persilja
- ett parcocktailtomater
Tillbehör
- 4bit(ar)varmrökt lax med skinn, 600 g
- färska örter, oxalis eller krasse
Så lagar du
1. Skala sellerin och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Pressa i citronsaften. Koka under lock tills de är mjuka, ca 15 minuter. Häll av men spara en del av kokvattnet.
2. Mixa selleribitarna och späd med kokvattnet till en lagom tjock puré. Tillsätt olivoljan och smaka av med salt och nymald peppar.
3. Skölj linserna och koka dem 15-20 minuter. Häll av överbliven vätska. Blanda dijonsenap, vinäger och olja. Häll blandningen över linserna. Smaka av med salt och nymald peppar. Tillsätt ett par halverade cocktailtomater och hackad persilja.
4. Servera purén och linserna tillsammans med laxen. Garnera med örter.