Laxpudding på gravad lax, brynt smör med smak av ansjovis

Laxpudding på gravad lax, brynt smör med smak av ansjovis

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Laxpudding

  • 800 g
    kokt kall potatis
  • 500g
    gravad lax
  • 2 st
    gula lökar
  • 4st
    ägg
  • 3dl
    mjölk
  • 1dl
    grädde
  • 1knippa(or)
    dill
  • 2msk
    smör

Brynt smör

  • 100g
    smör
  • 4st
    ansjovisfiléer, grov hackade
  • 1msk
    dill

Så lagar du

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering.

Smörj en form, gärna med löstagbar kant, ca 5 cm hög samt 24 cm i diameter och klä insidan av kanterna med ett lager lax. Låt skivorna hänga ut över kanten. Varva sedan potatis, lök, dill och lax. Salta lätt och peppra mellan varven. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite.

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Prova med en sticka att den är färdig.

Bryn smöret i en kastrull och lägg i den grovhackade ansjovisen, garnera med några dillkvistar.

Servera allt rykande hett med smöret vid sidan om.

Dela det här receptet med dina vänner!