Lettercake med vit chokladsmörkräm, passionsfrukt och citron
Publicerat:
2020-10-30Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
Citronbotten
- 4ägg
- 3 ¼dlströsocker
- 2tskvaniljsocker
- 60gsmör
- 2dlmjölk
- 4dlvetemjöl
- 2tskbakpulver
- 1citron, bara finrivet skal
- 1nypa(or)salt
Vit chokladsmörkräm
- ca 6äggvitor
- 3 ¼ dlströsocker
- 330grumsvarmt smör
- 3krmsalt
- 2tskvaniljsocker
- 150gsmält vit choklad
Passionsfruktscurd
- 1medelstort ägg
- 2äggulor
- 1¼dlströsocker
- 1dlfärskpressad citronjuice
- 1citron, rivet skal
- 3passionsfrukter
- 75grumsvarmt smör
Rostad vit choklad
- 100ghackad vit choklad
Garnering
- färska blommor, obesprutade
- godis i guldpapper
- färska hallon & passionsfrukt
Så lagar du
Citronbottnar
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn).
2. Klä en form, ca 22x30 cm, med bakplåtspapper.
3. Rita ditt mönster på ett papper och klipp ut.
4. Smält smöret och blanda med mjölken och rivet citronskal, låt svalna tills fingervarmt.
5. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst i köksassistenten, minst 5 minuter.
6. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver i äggsmeten. Vänd ner det i vätskan och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
7. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter eller tills en provsticka kommer ut helt torr. Låt bottnen svalna helt innan montering.
Passionsfruktscurd
1. Vispa upp ägg+äggula lätt i en rostfri bunke, glasskål funkar också fint.
2. Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna. Sätt bunken över ett vattenbad, bunken skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken.
3. Värm curden under konstant omrörning på medelvärme med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83 grader. Tag av från värmen och sila av i en bunke.
4. Rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm. Plasta in och ställ i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen till montering.
Vit chokladsmörkräm
1. Vispa äggvitor och strösocker över ett vattenbad i en rostfri bunke, perfekt att ta den till köksassistenten redan nu, om du har en!
2. Vispa hela tiden tills sockret lösts upp, ca 65 grader. Vispa upp en styv maräng på medelhög hastighet tills marängen svalnat helt.
3. Smält chokladen över vattenbadet, låt svalna lite. Fortsätt vispa marängen och tillsätt lite i taget av det rumsvarma smöret.
4. Vispa i vaniljsocker, salt och tillsätt den smälta chokladen i omgångar under vispning. Om krämen skär sig, fortsätt vispa på hög hastighet ett tag till, är den för lös så ställ i kylen 10 minuter och vispa sen igen. Häll ner krämen i en spritspåse med valfri tyll, det fint att använda flera tyllar. Fyll då i olika spritspåsar med olika tyllar.
Rostad vit choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Hacka chokladen eller riv den grovt och strö ut den på en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Grädda i ca 5 minuter. Håll koll ordentligt, för när det börjar bli klart går det fort och det blir lätt bränt. Chokladen ska få en gyllenbrun färg.
3. Mosa ihop på plåten och låt sen svalna helt.
Montering och garnering
1. Lägg mallen på citronbottnen och skär med en vass kniv runt mallen.
2. Dela botten på två, placera försiktigt ut en botten på ett fat.
3. Håll spritspåsen rakt ovanför den understa bottnen och spritsa bollar med smörkrämen längst kanterna.
4. Fyll hålrummet i mitten med passionscurd. Placera ut hallon och blåbär, strö över rikligt med rostad vit choklad.
5. Lägg på nästa botten och spritsa valfritt mönster med smörkrämen.
6. Nu till det roliga, garneringen! Spritsa ut passionscurd lite här och var, placera ut blommor, hallon och guldbollar. Gå loss och garnera med det du tycker är fint och smakar gott!
7. Strö över rostad vit choklad. Servera och njut!
Tips
Du kommer få både citronkaka och passionscurd över, på detta gör du såklart glasdesserter! Perfekt att frysa för att ta fram när det är kris. Vispa grädde och varva ingredienserna, vips så är desserten räddad! Passionscurd är även supergott på en rostad macka.