Lettercake med vit chokladsmörkräm, passionsfrukt och citron

Lettercake med vit chokladsmörkräm, passionsfrukt och citron.

Publicerat:

Tillagningstid:

Oj vilken rolig och tuff utmaning våra kära deltagare fick som utmaning i finalen av Årets Sockerbagare 2020. En ”Letter cake” eller så kallad siffertårta med smak av vit choklad och den skulle gå i guldets tecken. Så det fick bli ett S som i Sockerbagarna såklart! Jag körde på citronsmak i mina bottnar och svängde även ihop en passionsfruktscurd, vit chokladsmörkräm är ganska sött så det blir fina kontraster i denna tårta. Om den rostade vita chokladen som krisp blev succé? Svar ja! Det är några steg men lägger du upp det smart så går det faktiskt fort att göra den här vackra tårtan. Det blir äggulor över från smörkrämen som du kan använda till passionscurden bland annat.. Så läs receptet noga och sätt igång du med!

Ingredienser

16portioner

Citronbotten

  • 4
    ägg
  • 3 ¼dl
    strösocker 
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 60g
    smör
  • 2dl
    mjölk
  • 4dl
    vetemjöl 
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1
    citron, bara finrivet skal
  • 1nypa(or)
    salt

Vit chokladsmörkräm

  • ca 6
    äggvitor
  • 3 ¼ dl
    strösocker
  • 330g
    rumsvarmt smör
  • 3krm
    salt
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 150g
    smält vit choklad

Passionsfruktscurd

  • 1
    medelstort ägg
  • 2
    äggulor
  • dl
    strösocker
  • 1dl
    färskpressad citronjuice 
  • 1
    citron, rivet skal
  • 3
     passionsfrukter
  • 75g
    rumsvarmt smör

Rostad vit choklad

  • 100g
    hackad vit choklad

Garnering

  • färska blommor, obesprutade
  • godis i guldpapper
  • färska hallon & passionsfrukt

Så lagar du

Citronbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn).

2. Klä en form, ca 22x30 cm, med bakplåtspapper.

3. Rita ditt mönster på ett papper och klipp ut.

4. Smält smöret och blanda med mjölken och rivet citronskal, låt svalna tills fingervarmt.

5. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst i köksassistenten, minst 5 minuter.

6. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver i äggsmeten. Vänd ner det i vätskan och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

7. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter eller tills en provsticka kommer ut helt torr. Låt bottnen svalna helt innan montering.

Passionsfruktscurd

1. Vispa upp ägg+äggula lätt i en rostfri bunke, glasskål funkar också fint.

2. Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna. Sätt bunken över ett vattenbad, bunken skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken.

3. Värm curden under konstant omrörning på medelvärme med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83 grader. Tag av från värmen och sila av i en bunke.

4. Rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm. Plasta in och ställ i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen till montering.  

Vit chokladsmörkräm

1. Vispa äggvitor och strösocker över ett vattenbad i en rostfri bunke, perfekt att ta den till köksassistenten redan nu, om du har en!

2. Vispa hela tiden tills sockret lösts upp, ca 65 grader. Vispa upp en styv maräng på medelhög hastighet tills marängen svalnat helt.

3. Smält chokladen över vattenbadet, låt svalna lite. Fortsätt vispa marängen och tillsätt lite i taget av det rumsvarma smöret.

4. Vispa i vaniljsocker, salt och tillsätt den smälta chokladen i omgångar under vispning. Om krämen skär sig, fortsätt vispa på hög hastighet ett tag till, är den för lös så ställ i kylen 10 minuter och vispa sen igen. Häll ner krämen i en spritspåse med valfri tyll, det fint att använda flera tyllar. Fyll då i olika spritspåsar med olika tyllar.

Rostad vit choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Hacka chokladen eller riv den grovt och strö ut den på en bakplåt med bakplåtspapper.

2. Grädda i ca 5 minuter. Håll koll ordentligt, för när det börjar bli klart går det fort och det blir lätt bränt. Chokladen ska få en gyllenbrun färg. 

3. Mosa ihop på plåten och låt sen svalna helt.

 

Montering och garnering

1. Lägg mallen på citronbottnen och skär med en vass kniv runt mallen.

2. Dela botten på två, placera försiktigt ut en botten på ett fat.

3. Håll spritspåsen rakt ovanför den understa bottnen och spritsa bollar med smörkrämen längst kanterna.

4. Fyll hålrummet i mitten med passionscurd. Placera ut hallon och blåbär, strö över rikligt med rostad vit choklad.

5. Lägg på nästa botten och spritsa valfritt mönster med smörkrämen.

6. Nu till det roliga, garneringen! Spritsa ut passionscurd lite här och var, placera ut blommor, hallon och guldbollar. Gå loss och garnera med det du tycker är fint och smakar gott!

7. Strö över rostad vit choklad. Servera och njut!

Tips

Du kommer få både citronkaka och passionscurd över, på detta gör du såklart glasdesserter! Perfekt att frysa för att ta fram när det är kris. Vispa grädde och varva ingredienserna, vips så är desserten räddad! Passionscurd är även supergott på en rostad macka.  

Dela det här receptet med dina vänner!