Ljummen grönsakssallad med ugnsbakad lax

Ljummen grönsakssallad med ugnsbakad lax

Publicerat:

Tillagningstid:

Supergod och fräsch sallad som kan kombineras med såväl fisk som kött eller fågel. Eller varför inte med en bit stekt eller grillad halloumi!

Ingredienser

4portioner

Ljummen grönsakssallad

  • 2msk
    raps- eller olivolja
  • 200g
    broccoli
  • ½
    huvud blomkål
  • ½
    huvud spetskål
  • 1ask(ar)
    fältsallad (machesallad)
  • ½st
    granatäpple (kärnorna)
  • 1msk
    grovhackad dill
  • 1msk
    hackad koriander
  • 1msk
    hackad mynta
  • ½st
    citron (saften)
  • 1msk
    kallpressad olivolja
  • salt och peppar

Fisken

  • 600g
    laxfilé
  • 1nypa(or)
    flingsalt
  • 1msk
    rapsolja

Spenatkräm

  • 1påse(ar)
    babyspenat
  • ½dl
    cashewnötter
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1-2dl
    matlagningsyoghurt
  • ½st
    citron (saften)
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Laxen: Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form, ringla lite olja och strö salt över. Baka laxen i mitten av ugnen i cirka 17 minuter tills den har fått lite färg och är färdig. (Du ser att fisken är färdig på att köttet inte är genomskinligt).

2. Ljummen grönsakssallad: Koka upp vatten i en stor kastrull och salta lätt. Skiva broccoli och blomkål i ca ½ cm tjocka skivor. Skär spetskålen i klyftor och plocka sedan ner klyftorna blad för blad. Koka i ca 30 sekunder och häll sedan av vattnet.

3. Lägg de varma grönsakerna i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

4. Spenatkräm: Lägg alla ingredienser i ett mixerglas och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

5. Lägg gärna upp salladen på ett stort fat. Servera laxen och spenatkrämen till.

Dela det här receptet med dina vänner!