Ljummen kålsallad med nobisdressing
Publicerat:
2020-04-01Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2stspetskålshuvud, små
- 1knippa(or)lök, färsk
- 2dlquinoa, kokt
- 1stkålrabbi
- 5strädisor
- 1mskrapsolja
- salt och peppar
Krutonger
- 1bit(ar)bröd, dagsgammalt
- 1mskolivolja
- salt och peppar
Nobisdressing
- 1ägg
- 2tskvitvinsvinäger
- 1tsksenap, fransk
- 1½dlraps- eller majsolja
- 1klyfta(or)vitlök, liten
- 2krmsalt
- ½krmcayennepeppar
- gräslök, finklippt
Så lagar du
1. Dela ner spetskålen och löken i fyra bitar och koka den i saltat vatten ca 4–5 minuter så den fortfarande har spänst kvar.
2. Rosta den kokta quinoa i het panna med matoljan och mot slutet tillsätt kryddorna.
3. Skala kålrabbin och hyvla den och rädisorna tunt på mandolin, förvara i iskallt vatten så den blir krispig.
4. Fördela ut kål och lökblad på större fat, toppa med den rostade quinoan, krutonger, och den hyvlade kålrabbin och rädisorna.
5. Avsluta med nobisdressing och valfria örter och blad i säsong.
Krutonger
1. Riv brödet i bitar och rosta med olivoljan i ugn på 200°C tills gyllene.
Nobisdressing
1. Lägg ägget i kokande vatten och koka det exakt 3 min. Spola snabbt av det i kallt vatten. Knäck ägget och skrapa ner allt i en skål eller mixer.
2. Blanda ner vinäger och senap och mixa med mixerstav så att ägget slås sönder. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning.
3. Häll upp dressingen i en skål. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och finklippt gräslök.