Ljuvlig pavlovatårta med citronkräm
Publicerat:
2014-09-19Tillagningstid:
Ingredienser
Marängen
- 8stäggvitor
- 1tskvitvinsvinäger
- 3dlströsocker
- 3dlflorsocker, siktat
- ½dlmajsstärkelse, siktat
Citronkräm med vanilj
- 3dlvispgrädde
- 200gnaturell färskost
- 2dlrysk yoghurt, alt smetana
- 2mskflorsocker
- 1stekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 1tskvaniljpulver
- 2dllemon curd
Till garnering
- färska bär och frukter (alt frysta)
- Valfritt: rostade och hackade hasselnötter, rostad kokos eller mandelspån, citronmeliss
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 120 grader. Rita en cirkel på bakpapper, cirka 25 cm i diameter. Vispa vitor tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret.
2. Vispa på medelhastighet cirka 1 minut. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum.
3. Vänd ner florsocker och majsstärkelse. Klicka ut på bakpapper, stryk upp kanterna med en palett eller låt den se ut som ett stort, härligt marängmoln. Du väljer!
4. Grädda cirka 2 timmar i ugnens nedre del. Låt svalna med ugnsluckan stängd. Marängen ska vara något seg inuti, men släppa från plåten.
5. Vispa grädde, färskost, yoghurt, socker, rivet citronskal och vanilj fluffigt med elvisp. Rör ner lemon curd slarvigt. Lägg krämen ovanpå marängen just innan servering. Garnera med bär och frukt.