Ljuvlig pavlovatårta med citronkräm

Pavlovatårta

Publicerat:

Tillagningstid:

En mysig maräng som passar väldigt bra tillsammans med färska bär och frukter.

Ingredienser

Marängen

  • 8st
    äggvitor
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 3dl
    strösocker
  • 3dl
    florsocker, siktat
  • ½dl
    majsstärkelse, siktat

Citronkräm med vanilj

  • 3dl
    vispgrädde
  • 200g
    naturell färskost
  • 2dl
    rysk yoghurt, alt smetana
  • 2msk
    florsocker
  • 1st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1tsk
    vaniljpulver
  • 2dl
    lemon curd

Till garnering

  • färska bär och frukter (alt frysta)
  • Valfritt: rostade och hackade hasselnötter, rostad kokos eller mandelspån, citronmeliss

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 120 grader. Rita en cirkel på bakpapper, cirka 25 cm i diameter. Vispa vitor tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret.

2. Vispa på medelhastighet cirka 1 minut. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum.

3. Vänd ner florsocker och majsstärkelse. Klicka ut på bakpapper, stryk upp kanterna med en palett eller låt den se ut som ett stort, härligt marängmoln. Du väljer!

4. Grädda cirka 2 timmar i ugnens nedre del. Låt svalna med ugnsluckan stängd. Marängen ska vara något seg inuti, men släppa från plåten.

5. Vispa grädde, färskost, yoghurt, socker, rivet citronskal och vanilj fluffigt med elvisp. Rör ner lemon curd slarvigt. Lägg krämen ovanpå marängen just innan servering. Garnera med bär och frukt.

Dela det här receptet med dina vänner!