Lussebullar med mandelmassa, vit choklad och svarta vinbär
Publicerat:
2016-12-08Tillagningstid:
Ingredienser
Saffransdeg (50 st bullar)
- 5dlmjölk (3%)
- 3paketsafran
- 1½dlströsocker
- 50gjäst
- 1tsksalt
- 1burk(ar)kesella
- 16-17dlvetemjöl
- 200gsmör, rumstempererat
Fyllning
- 200gsmör
- 200gvit choklad, hackad
- 200gmandelmassa, riven
- 2dlsvarta vinbär (valfritt)
- 1ägg, till pensling
- pärlsocker
Så lagar du
1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.
2. Värm mjölk och saffranssocker till 37 grader.
3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.
4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25x30 cm.
6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.
7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
8. Grädda mitt i ugnen cirka 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.
Tips
Dessa lättlagade lussebullar är ljuvliga nybakade, men efter att de varit frysta är det som att smakerna utvecklas ännu mera. Värm dem i vanlig ugn – aldrig i micro, eftersom de då torkar ut mycket fortare.
Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.