Lussepinnbröd
Publicerat:
2023-11-27Tillagningstid:
Gör en utflykt och fixa bästa julfikat över en öppen eld! Mysigt och supermumsigt!
Ingredienser
15portioner
- 100gsmör
- 2,5dlmjölk
- ½gsaffran + 1 tsk socker
- 25gfärsk jäst för söta degar
- 1nypa(or)salt
- 1dlsocker
- 0,25dlvatten ljummet
- 1ägg
- 12dlmjöl tillsätt mer om degen är för klibbig
Topping
- chokladsås, kolasås och strössel
Så lagar du
- Smält smör och häll i mjölken, temperaturen ska vara 37°C.
- Mal saffranet med en tesked socker i en mortel och tillsätt i mjölken.
- Smula jästen i en separat skål, tillsätt salt, sockret och det ljumna vattnet och rör om så jästen löses upp.
- Häll i mjölken och ägget medan du rör om.
- Häll alla ovan använda ingredienser i en köksassistent.
- Häll lite av mjölet i taget medan assistenten arbetar på låg fart. Du behöver tillsätta mer mjöl om den är för kladdig för att jobba med. Den ska börja släppa från kanterna.
- Låt degen arbetas i köksassistenten (eller knåda med händerna) i ca 10 min.
- Täck skålen med en handduk och låt jäsa i en timme eller lite längre (max 1,5 timmar).
- Packa ner degen i en burk med ett tillförslutande lock och lägg ner den i utflyktskorgen tillsammans med choklad/kolasås och strössel.
På utflykten
- Förbered pinnar som ni täljer på toppen. Gör degen till långa korvar och vira runt pinnen. Det tar längre tid ju tjockare degen är på pinnen.
- Det måste vara en vuxen med och göra upp en eld.
- Grilla lussepinnbröden över elden och vrid degen då och då så att den inte bränns. Den ska ha gyllene färg när den är klar.
- Toppa med det du vill, tex chokladsås kolasås och strössel. Mums!