Lussepinnbröd

Lussepinnbröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör en utflykt och fixa bästa julfikat över en öppen eld! Mysigt och supermumsigt!

Ingredienser

15portioner

  • 100g
    smör
  • 2,5dl
    mjölk
  • ½g
    saffran + 1 tsk socker
  • 25g
    färsk jäst för söta degar
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1dl
    socker
  • 0,25dl
    vatten ljummet
  • 1
    ägg
  • 12dl
    mjöl tillsätt mer om degen är för klibbig

Topping

  • chokladsås, kolasås och strössel

Så lagar du

  1. Smält smör och häll i mjölken, temperaturen ska vara 37°C.
  2. Mal saffranet med en tesked socker i en mortel och tillsätt i mjölken.
  3. Smula jästen i en separat skål, tillsätt salt, sockret och det ljumna vattnet och rör om så jästen löses upp.
  4. Häll i mjölken och ägget medan du rör om.
  5. Häll alla ovan använda ingredienser i en köksassistent.
  6. Häll lite av mjölet i taget medan assistenten arbetar på låg fart. Du behöver tillsätta mer mjöl om den är för kladdig för att jobba med. Den ska börja släppa från kanterna.
  7. Låt degen arbetas i köksassistenten (eller knåda med händerna) i ca 10 min.
  8. Täck skålen med en handduk och låt jäsa i en timme eller lite längre (max 1,5 timmar).
  9. Packa ner degen i en burk med ett tillförslutande lock och lägg ner den i utflyktskorgen tillsammans med choklad/kolasås och strössel.

På utflykten

  1. Förbered pinnar som ni täljer på toppen. Gör degen till långa korvar och vira runt pinnen. Det tar längre tid ju tjockare degen är på pinnen.
  2. Det måste vara en vuxen med och göra upp en eld.
  3. Grilla lussepinnbröden över elden och vrid degen då och då så att den inte bränns. Den ska ha gyllene färg när den är klar.
  4. Toppa med det du vill, tex chokladsås kolasås och strössel. Mums!

Dela det här receptet med dina vänner!