Lutfisk med tillbehör
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8portioner
Lutfisksufflé
- Till 8 pers:
- 1kglutfisk
- 1 1/2msksmör
- 2mskvetemjöl
- 2dlmjölk
- 3stägg
- 1 tsksalt
- 1krmvitpeppar
Bechamelsås
- Till 6 pers:
- 2msksmör
- 3mskvetemjöl
- 6 dlmjölk
- ev 2mskdijonsenap
- salt
- peppar
- 2paketbacon
Gröna ärter
- Till 8 pers:
- 500ggröna ärter
- 8-10dlvatten
- 2tärning(ar)grönsaksbuljong
- 1stgul lök
- 1stlagerblad
- 1tsktimjan
- salt
- peppar
Så lagar du
Lutfisksufflé:
1. Sätt ugnen på 200°. Koka lutfisken (se recept). Smörj och mjöla cocotteformar (ca 1 1/2 dl).
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Späd med mjölken och låt sjuda på svag värme under omrörning ca 5 min till såskonsisten.
3. Separera äggen och se till att det inte kommer äggula i vitorna. Vispa ner gulorna i såsen.
4. Tillsätt den kokta och avrunna fisken i bitar. Smaka av med salt och peppar.
5. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dem försiktigt i fisksmeten.
6. Fördela smeten i formarna och dra med tummen runt kanten så att sufflén kan resa sig.
5. Grädda på första falsen ca 15 min. Servera genast ev med lite smält smör.
Så här kokar du 1 kilo lutfisk i mikrovågsugn:
Beräkna 1 kilo lutfisk till 3 personer. Blötlägg fisken i kallt vatten under natten eller några timmar. Byt vatten några gånger under tiden. Längre blötläggning ger fastare fisk. I mikrovågsugn är det lätt att koka lutfisken och resultatet blir mycket bra. Det bästa är att skära fisken i skivor före kokningen. Dela fisken i sex bitar. Salta dem runt om, beräkna 2 tsk salt till 1 kilo lutfisk. För snyggaste resultat lindas varje bit in i plastfolie och läggs i en mikrosäker form. Du kan också lägga bitarna direkt i formen och täcka den med plastfolie. Det blir också bra. Tillaga på full effekt ca 12 min. Låt stå en stund för värmeutjämning. Lägg upp bitarna på serveringsfat och häll bort vattnet. Tänk på att när du tillagar i mikrovågsugn ska du inte tillaga mer än ett kilo åt gången. I mikrovågsugn är det mängden som avgör tiden.
Så här kokar du i vanlig ugn:
Skär fisken i bitar och salta dem. Lägg dem i en ugnslångpanna. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka i 225° ca 40 min. Fisken ska vara vit och mjäll. Häll av vattnet som bildas.
Förutom senap, olika pepparsorter är det gott med sås och bacon till lutfisken. Gröna ärter smakar bra till lutfisk. Har du bråttom ta vanliga djupfrysta annars är det extra gott med de torkade.
Bechamelsås:
1.Smält smöret och tillsätt mjölet. Rör om. Tillsätt mjölken och sjud på svag värme ca 5 min under omrörning till en sås. Smaksätt med senap, salt och peppar.
2. Skär baconet i bitar och stek det knaprigt i panna utan fett. Låt det rinna av på hushållspapper.
Gröna ärtor:
1. Blötlägg ärterna över natten i kallt vatten.
2. Spola av och rensa bort dåliga ärter.
3. Koka upp 8 dl vatten, buljongtärning, lök, lagerblad och timjan. Koka ärterna riktigt mjuka ca 1 1/2 timme. Späd med mer vatten om det verkar torrt. Ta bort lösa ärtskal. Smaka av med salt och peppar.