Lyxig karlsbaderkrans och sockerkringlor
Ingredienser
12 - 16portioner
Karlsbaderdeg (1 st krans + 30 st kringlor)
- 2stägg
- 50gjäst
- 2 ½dlmjölk (kall)
- 800gvetemjöl
- ½mskbakpulver
- ½tsksalt
- 150gnormalsaltat smör (rumstempererat)
- 1 ½dlvit sirap
Mandelfyllning till krans
- 100gmandelmassa
- 100gnormalsaltat smör (rumstempererat)
- ½dlsocker
- 50ghackade nötter att strö på
Toscatopping till krans
- 50gnormalsaltat smör
- ½dlsocker
- ½dlvit sirap
- ½dlgrädde
- 100gmandelspån
Fyllning till kringlor
- ca 200gnormalsaltat smör (rumstempererat)
- ca 20gvaniljsocker (eller efter tycke och smak)
Pensling till krans
- 1stägg
- 1krmsalt
- några droppar vatten
Så lagar du
1. Smula jästen och tillsätt mjölken och rör om till jästen löst sig.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda långsamt i maskin ca 10 min. Låt jäsa i bunke under duk i ca 45 min.
3. Koka smör, socker, vit sirap och grädde på svag värme i ca 10 min under omrörning tills den tjocknat lite. Tillsätt hyvlad mandelspån. Häll över i en skål och låt svalna.
4. Blanda alla ingredienser till mandelfyllningen.
5. Krans: Ta av en tredjedel av degen och kavla ut till en fyrkantig bit, stryk på ett tunt lager mandelfyllning och strö på hackade nötter. Rulla ihop och forma en krans, klipp och lägg i smord springform. Låt jäsa i 30-45 min. Pensla kransen med ägg och lägg på toscafyllning. Baka kransen på 175 grader i ca 25 min.
6. Kringlor: Kavla ut den andra biten, stryk på smör och pudra vaniljsocker, vik ihop och sporra upp remsor. Tvinna och forma kringlor. Lägg på plåt och papper och jäs i ca 45 min. Baka kringlorna på 225 grader ca 7–8 min. Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i socker.
Tips
Toscatoppingen och mandelfyllningen räcker till två kransar samt kringlor eller en krans och fler kringlor. Går utmärkt att spara plastad i kylen.