Macarons med halloncurd och romtryffel

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Macarons är en fransk lyxkaka som kan vara lite pillig att baka, men följ Jespers recept så kommer resultatet att bli makalöst! Förbered fyllningarna dagen innan. Använd en köksvåg för att få bra resultat.

Ingredienser

30 - 35portioner

Macarons - Mandelblandning

  • 150g
    mandelmjöl
  • 150g
    florsocker
  • 55g
    äggvita
  • livsmedelsfärg i pulverform

Macarons - italiensk maräng

  • 50g
    vatten
  • 150g
    strösocker
  • 55g
    äggvita
  • 15g
    strösocker

Fyllning - Halloncurd

  • 125 g
    hallon (mixa och passera så att det blir 100 g kärnfri puré)
  • 1
    äggula
  • 1
    ägg
  • 35g
    strösocker
  • 35g
    osaltat smör
  • 2g
    gelatinblad

Fyllning - Romtryffel

  • 30g
    grädde
  • 2g
    glykos
  • 30g
    mörk choklad
  • 2g
    smör
  • ½tsk
    rom
  • 1 knivsudd
    salt

Dekoration

  • färska hallon

Så lagar du

Halloncurd

1. Mixa och passera de färska hallonen så att det blir ca 100 gram hallonpuré.

2. Lägg gelatinet i iskallt vatten.

3. Vispa äggula, ägg och strösocker till en luftig vit massa (ca 5 minuter med elvisp).

4. Koka upp hallonpurén och vänd den sedan i den vispade äggmassan. Häll tillbaka hela hallonsmeten i kastrullen och vispa ordentligt i botten medan smeten värms till 83 grader.

5. Häll hallonsmeten genom en sil ner i en kall bunke. Pressa ur vattnet ur gelatinet och lägg det i den varma hallonsmeten, rör sedan ordentligt så att gelatinet smälter och fördelas i hallonkrämen. Låt temperaturen på hallonkrämen gå ner till 50 grader.

6. Använd en stavmixer till att mixa i smöret. Ta små portioner tills det inte finns några smörklumpar kvar och smöret har blandats väl i curden. Låt curden svalna och stelna i kylen i ca 5 timmar, eller över natten.

Romtryffel

1. Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn.

2. Koka upp grädde, salt och glykos. Häll över gräddblandningen i chokladen under omrörning så att det blandas.

3. Rör i rumstempererat smör så att det smälter ihop med tryffeln. Rör i romen. Låt stå över natten.

Macarons

1. Rita upp önskade storlekar på macarons på bakplåtspapper.

2. Sikta florsockret och mandelmjölet minst två gånger i en sikt eller genom en finmaskig sil.

3. Tillsätt äggvitan och rör försiktigt till en massa.

Italiensk maräng

1. Koka socker och vatten i en kastrull till 116 grader.

2. Vispa äggvitan och tillsätt den varma sockerlagen i äggvitan och fortsätt att vispa tills marängen svalnat.

Macarons - fortsättning

1. Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft).

2. Vänd försiktig den italienska marängen i macaronmassan (lite i taget så att inte all luft pressas ut).

3. Lägg massan i en spritspåse med en slät tyll. Spritsa massan i önskad storlek på det markerade bakplåtspappret.

4. Låt massan vila i ca 30-35 minuter så att det bildas ett litet skinn på ytan. Grädda macronerna i ca 10 minuter (beroende på ugn) så att de får en liten ”fot” i botten av kakan.

Montering

1. Spritsa halloncurd i en ring på en av macaronerna. Fyll på med romtryffel i mitten av halloncurden. Lägg en macaron ovanpå och tryck försiktigt så att curden når ut i kanterna. Sätt en klick halloncurd ovanpå macaronen och fäst ett halverat hallon i curden.

Dela det här receptet med dina vänner!