Macarons med halloncurd och romtryffel
Publicerat:
2020-08-21Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
30 - 35portioner
Macarons - Mandelblandning
- 150gmandelmjöl
- 150gflorsocker
- 55gäggvita
- livsmedelsfärg i pulverform
Macarons - italiensk maräng
- 50gvatten
- 150gströsocker
- 55gäggvita
- 15gströsocker
Fyllning - Halloncurd
- 125 ghallon (mixa och passera så att det blir 100 g kärnfri puré)
- 1äggula
- 1ägg
- 35gströsocker
- 35gosaltat smör
- 2ggelatinblad
Fyllning - Romtryffel
- 30ggrädde
- 2gglykos
- 30gmörk choklad
- 2gsmör
- ½tskrom
- 1 knivsuddsalt
Dekoration
- färska hallon
Så lagar du
Halloncurd
1. Mixa och passera de färska hallonen så att det blir ca 100 gram hallonpuré.
2. Lägg gelatinet i iskallt vatten.
3. Vispa äggula, ägg och strösocker till en luftig vit massa (ca 5 minuter med elvisp).
4. Koka upp hallonpurén och vänd den sedan i den vispade äggmassan. Häll tillbaka hela hallonsmeten i kastrullen och vispa ordentligt i botten medan smeten värms till 83 grader.
5. Häll hallonsmeten genom en sil ner i en kall bunke. Pressa ur vattnet ur gelatinet och lägg det i den varma hallonsmeten, rör sedan ordentligt så att gelatinet smälter och fördelas i hallonkrämen. Låt temperaturen på hallonkrämen gå ner till 50 grader.
6. Använd en stavmixer till att mixa i smöret. Ta små portioner tills det inte finns några smörklumpar kvar och smöret har blandats väl i curden. Låt curden svalna och stelna i kylen i ca 5 timmar, eller över natten.
Romtryffel
1. Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn.
2. Koka upp grädde, salt och glykos. Häll över gräddblandningen i chokladen under omrörning så att det blandas.
3. Rör i rumstempererat smör så att det smälter ihop med tryffeln. Rör i romen. Låt stå över natten.
Macarons
1. Rita upp önskade storlekar på macarons på bakplåtspapper.
2. Sikta florsockret och mandelmjölet minst två gånger i en sikt eller genom en finmaskig sil.
3. Tillsätt äggvitan och rör försiktigt till en massa.
Italiensk maräng
1. Koka socker och vatten i en kastrull till 116 grader.
2. Vispa äggvitan och tillsätt den varma sockerlagen i äggvitan och fortsätt att vispa tills marängen svalnat.
Macarons - fortsättning
1. Sätt ugnen på 150 grader (ej varmluft).
2. Vänd försiktig den italienska marängen i macaronmassan (lite i taget så att inte all luft pressas ut).
3. Lägg massan i en spritspåse med en slät tyll. Spritsa massan i önskad storlek på det markerade bakplåtspappret.
4. Låt massan vila i ca 30-35 minuter så att det bildas ett litet skinn på ytan. Grädda macronerna i ca 10 minuter (beroende på ugn) så att de får en liten ”fot” i botten av kakan.
Montering
1. Spritsa halloncurd i en ring på en av macaronerna. Fyll på med romtryffel i mitten av halloncurden. Lägg en macaron ovanpå och tryck försiktigt så att curden når ut i kanterna. Sätt en klick halloncurd ovanpå macaronen och fäst ett halverat hallon i curden.