Maklube – en palestinsk klassiker
Publicerat:
2021-01-12Tillagningstid:
Ingredienser
- 4stsmå auberginer
- 1kglamm
- 2dlsolrosolja
- 1stgul lök
- 2litervatten
- 2tskkardemumma
- 2tsksvartpeppar
- 1tskkanel
- ca 1msksalt
- 7dlris
Till servering
- ½dlskalade mandlar
- ½dlpinjenötter
- efter smaknaturell youhurt
Så lagar du
1. Skala auberginerna och skiva dem i ca 2 cm breda skivor. Lägg dem på ett fat, salta och låt dem ligga i minst 30 minuter.
2. Tvätta och skär köttet i 4×4 cm stora bitar och koka i 2 liter vatten tillsammans med den skalade, hela löken, ca 1 ½ timme.
3. Skumma av vattnet medan det kokar, det tar bort fett från buljongen. När köttet är färdigkokt silar du av buljongen och sparar den.
4. Blötlägg riset i vatten. Krama ur vätska ur aubergineskivorna och stek/fritera dem gyllenbruna i rikligt med olja i en stekpanna.
5. Lyft upp köttet och lägg det i botten av en stor kastrull eller gryta, lägg därefter de friterade aubergineskivorna ovanpå.
6. Tillsätt salt, svartpeppar, kanel och kardemumma.
7. Se till att sila av allt vatten från det blötlagda riset och lägg riset ovanpå köttet och aubergineskivorna. Skaka grytan lite så att riset fördelas jämnt.
8. Lägg en tallrik upp och ned över och häll sedan på buljong så att det precis täcker riset och fyll på med ytterligare 3 dl buljong.
9. Låt det koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till ungefär tvåan på spisen. Låt koka i ca 10-15 minuter, tills riset är klart.
10. Ta grytan av spisplattan och låt vila ytterligare 20 minuter. Byt ut tallriken mot ett stort fat eller bricka som du lägger upp och ned på grytan. Vänd sedan grytan upp och ner. Lyft av grytan och förhoppningsvis har du nu en fin ”kaka”.
Till servering
Stek strimlade och skalade mandlar och pinjenötter till garnering. Servera även med en klick naturell yoghurt.