Makrill med nässlor och sparris
Publicerat:
2016-05-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4makrillar
- 100gnässlor
- 100gbladspenat
- 2msksolrosfrö
- 5mskmild olivolja
- 8-12gröna sparrisar
- 500gfärskpotatis
- 10blad ramslök
- ½inlagd citron
- ½färsk citron
- dill
- salt
Så lagar du
1. Filéa makrillen och salta skinnsidan lätt. Lägg fisken till sidan.
2. Koka potatisen i lättsaltat vatten och dill.
3. Stek ramslöken, hacka sedan ner den och blanda med den färdigkokta och avrunna potatisen.
4. Koka upp vatten och blanchera spenaten och nässlorna i ca 30 sekunder. Häll av vattnet och lägg allt i ett mixerglas tillsammans med solrosfrö, 2-3 msk olivolja och lite salt. Mixa till en slät puré.
5. Gnid in sparrisen i lite olja och salt och halstra den i en mycket het stekpanna tills den har fått fin färg. Den skall fortfarande vara härligt knaprig.
6. Hacka den inlagda citronen och blanda med 2 msk olivolja och saften av en halv citron för att göra en vinägrett.
7. Stek makrillen enbart på skinnsidan i ett mycket varmt stekjärn tills den nästan är klar. Lägg makrillen på en tallrik med skinnsidan upp och med hjälp av en gasbrännare sotar du skinnet lite ytterligare. Låt fisken vila cirka fem minuter innan du serverar.
8. Servera makrillen på halstrad sparris med spenat-och nässelkräm, citronvinägrett och nykokt färskpotatis med ramslök.