Marockansk lammgryta
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kryddpastan
- 1stliten nypa saffran
- 3tskfänkålsfrö
- 2sthela stjärnanis
- 2mskhel kardemumma
- 2tskhel spiskummin
- ½stkanelstång
- ½tsksichuan-peppar
- 2ststora röda chilifrukter, urskrapade och grovt skurna
- 8stvitlöksklyftor, krossade
- 7cmfärsk ingefära, skivad
- 2dlkorianderstjälkar, finskurna
- 3mskgurkmeja
- 75ggalangal (asiatisk ingefärsrot), grovhackad
- 2tskhavssalt
- 1tskvitpepparkorn
- 1dlschalottenlök, finskuren
- ¼tskmilt paprikapulver
- 2½olivolja (extra virgin)
- 2dlhårt packat palmsocker el. brunt socker
- ½dlthailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)
Lammgrytan
- 2kglammbog
- 1nypa(or)havssalt och krossad vitpeppar
- 3stmellanstora tomater, grovt hackade
- 6stpotatisar, skalade och klyftade
- 2stmellanstora morötter, skalade, i stora bitar
- 5stsalladslökar, grovt skurna
- 4stfärska dadlar, kluvna
- 4stfärska aprikoser, kluvna
- 6stlagerblad
- 7½dlkycklingbuljong
- 2stlimefrukter, saft
- 1mskmsk thailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)
Så lagar du
Kryddpastan
1. Häll 2 tesked kokhett vatten över saffranen och ställ åt sidan.
2. Rosta fänkålsfröna, stjärnanisen, kardemumman, kanelstången och sichuan-pepparkornen i torr het stekpanna i cirka 2 minuter. Stöt allt fint i mortel. Ställ undan.
3. Stöt chili, vitlök, ingefära, koriander, gurkmeja och galangal till en grov pasta. Lägg i salt och vitpepparkorn, stöt tills pepparkornen är lätt krossade. Häll i lök, vattnet med saffran, paprikapulver, de rostade kryddorna och olja. Blanda väl.
4. Häll pastan i en stekpanna och stek i 5 minuter över hög värme tills den doftar. Dra ner värmen och rör då och då i 2 minuter. Ställ åt sidan.
Lammgrytan
5. Värm ugnen till 180 grader.
6. Salta och peppra lammköttet och bryn det på alla sidor i en oljad ugnspanna ovanpå spisen.
7. Häll av oljan och fördela kryddpastan över lammet. Lägg på tomater, potatis, morötter, lök, dadlar, aprikoser och lagerblad. Blanda allt.
8. Dra pannan av värmen, häll över buljongen och täck med folie. Stek i ugnen i 45 minuter, dra sen av folien och stek i 1 timme. Häll limesaft och fisksås över köttet före servering.