Marsipantårta
Publicerat:
2021-10-28Tillagningstid:
En klassisk sommartårta med drottningbär.
Ingredienser
12portioner
- 1dlfärska blåbär
- 1literfärska jordgubbar
- 1dlfärska hallon
- 1dlskalade, osaltade pistagenötter, grovhackade
- 1marsipanlock
- 2-3marsipanrosor
Tårtbotten
- 5stora äggvitor, rumstempererade
- ¾dlmjölk, rumstempererad
- 3tskvaniljextrakt
- ca 4dlströsocker
- ca 5dlvetemjöl
- 2mskmajsstärkelse
- 2tskbakpulver
- 1tsksalt
- 175gosaltat smör i små bitar, rumstempererat + ca 10 g smör för att smörja formen
Mascarponekräm
- 1 ¼dlvispgrädde
- 250gmascarponeost
- 85gkondenserad mjölk
Gräddkräm
- 3gelatinblad (5 g)
- 2mskvatten
- 2 ½dlvispgrädde
- 3mskströsocker
Diplomatkräm
- 4gelatinblad (7 g)
- 2dlstandardmjölk
- ½vaniljstång, fröna
- 3äggulor
- ½dlströsocker
- 1mskmajsstärkelse
- 3dlvispgrädde
Smörkräm
- 5dlflorsocker
- 75gsmör, rumstempererat
- 2tskvaniljsocker
- 2mskmjölk
Så lagar du
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop äggvitor, mjölk, vaniljextrakt och socker i en skål. Ställ åt sidan.
- Sikta ner vetemjöl, maizena, bakpulver och salt i en hushållsassistent. Blanda cirka 1 minut.
- Tillsätt smörtärningarna och äggblandningen och kör på medelhastighet.
- Bred ut smeten i 2 smorda tårtformar (15 eller 20 cm i diameter). Grädda 25–35 minuter i mitten av ugnen. Prova kakan med en provsticka efter 20 minuter, om den är ren när den dras ut är bottnarna genomgräddade.
- Ta formarna ur ugnen och låt bottnarna svalna helt i formarna.
- Medan bottnarna gräddas, gör mascarponekräm.
Mascarponekräm
- Vispa grädde och ställ i kylskåpet.
- Vispa mascarponen och häll samtidigt i den kondenserade mjölken långsamt. Tillsätt grädden till mascarponeblandningen.
- Förvara mascarponekrämen i kylen täckt med plastfolie tills den ska användas.
Gräddkräm
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 10 minuter.
- Värm 2 msk vatten i en kastrull och lös upp gelatinbladen under omrörning på mycket låg värme.
- Vispa under tiden grädde och socker, När du ser att krämen börjar bli fast, lägg i gelén och fortsätt vispa.
- Förvara gräddkrämen i kylen täckt med plastfolie tills den ska användas.
Diplomatkräm
- Lägg en skål i frysen tills den är genomkyld.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i en annan skål.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölk och frön i en kastrull och värm på låg temperatur tills mjölken kokar.
- Häll äggulor, socker och majsstärkelse i en annan kastrull och blanda med en visp tills blandningen är slät. När vaniljmjölken börjar koka, häll ⅓ av den i ägguleblandningen och rör om. Häll i resten av mjölken i två omgångar. Rör om kontinuerligt några minuter tills krämen har tjocknat.
- Ta den kalla skålen från frysen och häll i krämen. Tillsätt gelatinet och rör om snabbt för att lösa upp det och låt samtidigt krämen svalna. Ställ krämen i kylskåpet täckt med plastfolie tills den ska användas.
- Vispa grädden lite – den ska vara mjuk, glänsande och inte alltför vispad. Ta krämen ur kylen och häll i ⅓ av den vispade grädden. Vispa blandningen snabbt. Häll i resten av grädden i två omgångar. Blanda alltid försiktigt med handvisp. Täck med plastfolie och ställ diplomatkrämen i kylskåpet tills den ska användas.
Smörkräm
- Vispa florsocker och smör i en stor skål med elvisp på låg hastighet. Rör ner vaniljsocker och 1 msk mjölk.
- Häll i resten av mjölken medan du vispar, för att få en smidig och blandning som är lätt att breda.
Montering
- Dela varje kakbotten i 2 delar så att du får 4 tårtbottnar. Montera marsipantårtan i följande ordning:
- Tårtbotten
- Bred mascarponekräm över hela botten
- Fördela blåbär och ⅓ pistagenötter
- Tårtbotten
- Bred gräddkräm över hela botten
- Fördela jordgubbar och ⅓ pistagenötter
- Tårtbotten
- Bred diplomatkräm över hela botten
- Fördela hallon och ⅓ pistagenötter
- Tårtbotten
- Bred smörkrämen över hela tårtan
- Täck tårtan med marsipanlock
- Dekorera med marsipanrosor