Marsipantårta

Marsipantårta

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk sommartårta med drottningbär.

Ingredienser

12portioner

  • 1dl
    färska blåbär
  • 1liter
    färska jordgubbar
  • 1dl
    färska hallon
  • 1dl
    skalade, osaltade pistagenötter, grovhackade
  • 1
    marsipanlock
  • 2-3
    marsipanrosor

Tårtbotten

  • 5
    stora äggvitor, rumstempererade
  • ¾dl
    mjölk, rumstempererad
  • 3tsk
    vaniljextrakt
  • ca 4dl
    strösocker
  • ca 5dl
    vetemjöl
  • 2msk
    majsstärkelse
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 175g
    osaltat smör i små bitar, rumstempererat + ca 10 g smör för att smörja formen

Mascarponekräm

  • 1 ¼dl
    vispgrädde
  • 250g
    mascarponeost
  • 85g
    kondenserad mjölk

Gräddkräm

  • 3
    gelatinblad (5 g)
  • 2msk
    vatten
  • 2 ½dl
    vispgrädde
  • 3msk
    strösocker

Diplomatkräm

  • 4
    gelatinblad (7 g)
  • 2dl
    standardmjölk
  • ½
    vaniljstång, fröna
  • 3
    äggulor
  • ½dl
    strösocker
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 3dl
    vispgrädde

Smörkräm

  • 5dl
    florsocker
  • 75g
    smör, rumstempererat
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2msk
    mjölk

Så lagar du

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop äggvitor, mjölk, vaniljextrakt och socker i en skål. Ställ åt sidan.
  3. Sikta ner vetemjöl, maizena, bakpulver och salt i en hushållsassistent. Blanda cirka 1 minut.
  4. Tillsätt smörtärningarna och äggblandningen och kör på medelhastighet.
  5. Bred ut smeten i 2 smorda tårtformar (15 eller 20 cm i diameter). Grädda 25–35 minuter i mitten av ugnen. Prova kakan med en provsticka efter 20 minuter, om den är ren när den dras ut är bottnarna genomgräddade.
  6. Ta formarna ur ugnen och låt bottnarna svalna helt i formarna.
  7. Medan bottnarna gräddas, gör mascarponekräm.

Mascarponekräm

  1. Vispa grädde och ställ i kylskåpet.
  2. Vispa mascarponen och häll samtidigt i den kondenserade mjölken långsamt. Tillsätt grädden till mascarponeblandningen.
  3. Förvara mascarponekrämen i kylen täckt med plastfolie tills den ska användas.

Gräddkräm

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Värm 2 msk vatten i en kastrull och lös upp gelatinbladen under omrörning på mycket låg värme.
  3. Vispa under tiden grädde och socker, När du ser att krämen börjar bli fast, lägg i gelén och fortsätt vispa.
  4. Förvara gräddkrämen i kylen täckt med plastfolie tills den ska användas.

Diplomatkräm

  1. Lägg en skål i frysen tills den är genomkyld.
  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i en annan skål.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölk och frön i en kastrull och värm på låg temperatur tills mjölken kokar.
  4. Häll äggulor, socker och majsstärkelse i en annan kastrull och blanda med en visp tills blandningen är slät. När vaniljmjölken börjar koka, häll ⅓ av den i ägguleblandningen och rör om. Häll i resten av mjölken i två omgångar. Rör om kontinuerligt några minuter tills krämen har tjocknat.
  5. Ta den kalla skålen från frysen och häll i krämen. Tillsätt gelatinet och rör om snabbt för att lösa upp det och låt samtidigt krämen svalna. Ställ krämen i kylskåpet täckt med plastfolie tills den ska användas.
  6. Vispa grädden lite – den ska vara mjuk, glänsande och inte alltför vispad. Ta krämen ur kylen och häll i ⅓ av den vispade grädden. Vispa blandningen snabbt. Häll i resten av grädden i två omgångar. Blanda alltid försiktigt med handvisp. Täck med plastfolie och ställ diplomatkrämen i kylskåpet tills den ska användas.

Smörkräm

  1. Vispa florsocker och smör i en stor skål med elvisp på låg hastighet. Rör ner vaniljsocker och 1 msk mjölk.
  2. Häll i resten av mjölken medan du vispar, för att få en smidig och blandning som är lätt att breda.

Montering

  1. Dela varje kakbotten i 2 delar så att du får 4 tårtbottnar. Montera marsipantårtan i följande ordning:
  • Tårtbotten
  • Bred mascarponekräm över hela botten
  • Fördela blåbär och ⅓ pistagenötter
  • Tårtbotten
  • Bred gräddkräm över hela botten
  • Fördela jordgubbar och ⅓ pistagenötter
  • Tårtbotten
  • Bred diplomatkräm över hela botten
  • Fördela hallon och ⅓ pistagenötter
  • Tårtbotten
  • Bred smörkrämen över hela tårtan
  • Täck tårtan med marsipanlock
  • Dekorera med marsipanrosor

Dela det här receptet med dina vänner!