Marulk med sparrissallad och friterade rödbetor

Halstrad marulk med potatis och palsternackspuré, citronsmör och sparrissallad.

Ingredienser

  • marulk
  • grön och vit sparris
  • koriander
  • äppelcidervinäger
  • salt och peppar
  • frityrolja
  • flingsalt

Så lagar du

Sparris
Skala sparrisen - och dela så att den gröna och vita sparrisen blir lika tjocka. Ta en stekpanna och fyll med vatten. Lägg i en nypa salt. Dela sparrisen i 1.5 cm stubbar. Skär bort "roten" längst ner ca. 3 cm och kasta. Koka sparrisen i cirka. 4-6 minuter. Den skall ej bli för mjuk. Ta äppelcidervinäger och blanda med olja. Cirka 1 del äpplecider 3 delar olja. Salta och peppra.

Hacka korriander och häll i dressingen. Vissa gillar mycket koriander -andra gillar det inte alls. Blanda runt sparris med dressing och gör en liten hög på tallriken.

Marulk
Putsa marulken så hinnor och senor försvinner -  och få ut en fin jämntjock bit. *Enligt Kallentoft i juryn skall fisken "bankas" för att bli mör - kanske behövs det i Stockholm men så gör vi inte i Göteborg (och vi har dubbelkollat med 5! fiskhandlare). Lägg i ugnssäker form med lite olja i botten. Fisken ska bli crka. 52- 53 grader varm ( ca. 10-15 minuter beroende på ugn)

Rödbetor
Tvätta och skrubba bort jord från rödbetorna - ta bort all stjälk. Skiva rödbetor tunt med vass kniv - alternativt ta osthyveln. Hetta upp oljan i panna - och lägg i rödbetorna. Observera att de måste vara avtorkade från allt vatten  innan annars sprätter det när du lägger i skivorna. Testa dig fram. Rödbetorna skall ej ta färg - ta upp dem på ett papper och låt oljan rinna av. Strö på lite flingsalt.

Dela det här receptet med dina vänner!