Maximillians falafel
Publicerat:
2019-04-10Tillagningstid:
Ingredienser
Falafel
- 200gkikärtor, torra
- 1näve bladpersilja
- 1näve mynta
- 1tskhavssalt
- ½tskbikarbonat
- 2msksesamfrö
- 1klyfta(or)vitlök
- 2litermatolja, till fritering
Sallad
- ½gurka
- 2tomater
- ½purjolök
- 2mskolivolja, extra virgin
- ½citron, saften
- 2nypa(or)havssalt
Så lagar du
1. Blötlägg kikärtorna i minst 8 timmar.
2. Skölj av kikärtorna noga. Lägg i matberedare med alla de andra ingredienserna. Mixa till en smet.
3. Provfrittera en liten boll för att kolla smak. Tillsätt eventuellt mer havssalt.
4. Fyll en skål med kallt vatten och doppa händerna lite då och då och forma små klumpar eller bollar av falafelsmeten. Fritera dem tills de är gyllenbruna, det ska helst ta 3-4 minuter så att de hinner bli genomkokta. Gör man för tjocka falafels så hinner de inte bli klara i mitten och kan vara svårsmälta för magen. Servera helst direkt.
5. För att inte använda så mycket olja så kan man också göra biffar och steka i stekpanna.
6. Servera med sallad på gurka, tomat och purjolök. Skvätt över tahindressing.
Tips
Efter du friterat klart, låt oljan svalna och sila sedan den genom en finmaskig. Förvara den med lock i frysen till nästa gång du behöver fritera. Du kan fritera minst 6-8 gånger med samma olja på det här sättet.