Mejadra – kryddigt ris med lök och linser
Publicerat:
2024-10-08Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 250ggröna torkade linser, 3 ½ dl
- 500ggul lök
- 3dlraps- eller solrosolja
- 200gbasmatiris, 2 ½ dl
- 2tskhel spiskummin
- 2tskhela korianderfrön
- 2mskav friteringsoljan eller olivolja
- 1bit(ar)kanelstång
- 1tskgurkmeja
- 1 ½ tskfinmortlad kryddpeppar
- 1+1tsksalt
- 3 ½dlvatten
- nymald svartpeppar
Tillbehör
- matyoghurt eller gräddfil
Så lagar du
1. Skölj linserna i kallt vatten och koka dem sedan i rikligt med vatten ca 12 minuter tills de börjar mjukna, men fortfarande har tugg kvar. Häll av vattnet i ett durkslag och låt linserna rinna av.
2. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Hetta upp oljan till ca 150° och fritera löken i omgångar, ca 4 omgångar, tills den blir guldbrun och krispig, rör runt under tiden så att den blir jämnt friterad. Flytta över till ett durkslag. Lägg sedan löken på hushållspapper och salta ca 1 tsk totalt på löken.
3. Skölj riset i kallt vatten och låt det rinna av. Rosta de hela fröna av spiskummin och koriander 1–2 minuter i medelvarm torr gryta tills det börjar dofta. Tillsätt då 2 msk olja samt riset och resten av kryddorna och 1 tsk salt. Rör runt tills riset är glansigt. Tillsätt 3 ½ dl vatten och de förkokta linserna och koka upp och låt sedan sjuda på svag värme 15–20 minuter under lock. Ta av locket och låt riset ånga av.
4. Blanda riset med hälften av den friterade löken och vrid över rejält med svartpeppar och smaka av om det behövs mer salt. Lägg upp på serveringsfat och toppa med resten av den friterade löken. Servera rätten varm eller ljummen som den är med en klick yoghurt eller gräddfil eller med något tillbehör.
Tips!
Det finns färdig rostad lök att köpa om du har bråttom.