Mesir wat (etiopisk linsgryta)
Publicerat:
2018-09-04Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2stlökar
- 4stvitlöksklyftor
- 1-2stfärska chilifrukter
- 4dlröda linser
- 2-3mskberberekrydda
- 1msksocker
- salt
- 5-6dlvatten
- rapsolja till stekning
Så lagar du
1. Hacka löken i tärningar och stek under omrörning i olja. När löken mjuknat och blivit glansig tillsätter du chili och vitlöken som du finhackat och fräser en stund till.
2. Vänd i berberekrydda, salt, socker och fräs i 2-3 min till, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs.
3. Häll i ca 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 1-2 min. Vänd i linser och 3 dl vatten. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 1 timme.
OBS! Rör om då och då och späd ut med lite vatten i omgångar under tiden grytan puttrar. Låt inte linserna brännas i botten av kastrullen, såsen är ganska tjock, så rör om med jämna mellanrum. Den kommer att bli härligt krämig i konsistensen, tänk på att inte ha i för mycket vätska.
4. Smaka av och krydda eventuellt med mer kryddor, salt eller socker. När grytan blivit krämig och len i konsistensen är den klar. Servera med ris eller injera och grönsaker. Servera gärna yoghurt bredvid för att svalka bort hettan.