Eriks gáhkku

Eriks gáhkku.

Publicerat:

Tillagningstid:

Bröd över öppen eld är förmodligen det godaste du kan göra och här kommer mitt favoritbröd gáhkku. Det är ingen klassisk gáhkku utan snarare en variant på det klassiska samiska brödet som man bakar ute på öppen eld. Det finns lite olika recept och jag tror att man i varje sameby har sitt favoritrecept. Du kan också baka detta bröd inne i en gjutjärnspanna. Men det är ju bland annat röken av den knotiga fjällbjörken som sätter smaken och pricken över i:et så klart.

Ingredienser

4portioner

  • ½liter
    vätska, buljong från ren eller kalv
  • 1påse(ar)
    torrjäst
  • 1dl
    sirap
  • 1tsk
    salt, om du inte använder en salt buljong
  • 12-15dl
    mjölblandning, vetemjöl + rågsikt efter egen smak

Ostsmör

  • 100g
    smör, rumstempererat
  • ½dl
    hårdost, riven
  • 1tsk
    honung
  • salt och peppar

Så lagar du

Ostsmör

1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke ordentligt ställ in i kylen.

Bröd

1. Blanda buljongen till degspad. Se till att den är 37 grader varm häll ner degspadet i bunken med mjölet och blanda i sirap, och eventuellt salt.

2. Blanda degen ordentligt tills den släpper från kanterna på bunken. Om den inte gör det så blanda ner lite mer mjöl.

3. Låt sedan jäsa vid elden inte för nära i 30-40 min.

4. Dela upp brödet i ca 10-12 lika stora degklumpar och tryck sedan med en ren han eller kavla ut. Nagga sedan brödet med en gaffel och baka det sedan på glöden eller på en murrika eller i ett halster.

5. Ät och njut direkt med en rejäl klick med ostsmöret.

Dela det här receptet med dina vänner!