Eriks gáhkku
Publicerat:
2020-04-03Tillagningstid:
Bröd över öppen eld är förmodligen det godaste du kan göra och här kommer mitt favoritbröd gáhkku. Det är ingen klassisk gáhkku utan snarare en variant på det klassiska samiska brödet som man bakar ute på öppen eld. Det finns lite olika recept och jag tror att man i varje sameby har sitt favoritrecept. Du kan också baka detta bröd inne i en gjutjärnspanna. Men det är ju bland annat röken av den knotiga fjällbjörken som sätter smaken och pricken över i:et så klart.
Ingredienser
4portioner
- ½litervätska, buljong från ren eller kalv
- 1påse(ar)torrjäst
- 1dlsirap
- 1tsksalt, om du inte använder en salt buljong
- 12-15dlmjölblandning, vetemjöl + rågsikt efter egen smak
Ostsmör
- 100gsmör, rumstempererat
- ½dlhårdost, riven
- 1tskhonung
- salt och peppar
Så lagar du
Ostsmör
1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke ordentligt ställ in i kylen.
Bröd
1. Blanda buljongen till degspad. Se till att den är 37 grader varm häll ner degspadet i bunken med mjölet och blanda i sirap, och eventuellt salt.
2. Blanda degen ordentligt tills den släpper från kanterna på bunken. Om den inte gör det så blanda ner lite mer mjöl.
3. Låt sedan jäsa vid elden inte för nära i 30-40 min.
4. Dela upp brödet i ca 10-12 lika stora degklumpar och tryck sedan med en ren han eller kavla ut. Nagga sedan brödet med en gaffel och baka det sedan på glöden eller på en murrika eller i ett halster.
5. Ät och njut direkt med en rejäl klick med ostsmöret.