Mujadara med vitkålssallad
Publicerat:
2025-01-15Tillagningstid:
Populär rätt i Libanon och Syrien. Smakrikt ris med karamelliserad lök, som passar utmärkt att servera med den libanesiska vitkålssalladen.
Ingredienser
6portioner
Riset
- 3dlgröna linser
- 3dlbasmatiris
- 3mskrapsolja
- 1tskspiskummin
- 2stgrönsaksbuljongtärningar
- 1tsksalt
- 1literhett vatten
Löken
- 4stgula lökar
1 mellanstor skål vitkålssallad
- 1klyfta(or)vitkål (en stor klyfta)
- 0,5klyfta(or)vitlök (pressad)
- 1-2stcitroner (beroende på hur sur sallad du vill ha)
- 1,5msktorkad mynta
- 1,5tsksalt
- 4mskolivolja
Så lagar du
- Lägg linser, hett vatten och buljong i en gryta. Koka upp linserna och låt puttra under lock i ca 15 min, tills dom mjuknar utan att linserna kokas sönder.
- Skölj riset och vänd sedan ner i grytan med linserna.
- Tillsätt spiskummin, salt och 3 msk rapsolja.
- Koka upp på medelhög värme och sänk sedan till låg temperatur. Låt tillagas långsamt under lock i ca 15 min eller tills riset är klart.
Löken:
- Förbered under tiden löken. Hacka löken och stek sedan i olja under omrörning. Låt stekas ordentligt tills löken blir karamelliserad utan att den bränns vid.
- Lägg upp riset och garnera med löken och oljan som löken stekts i. Servera med ett gott tillbehör, smaklig spis!
Vitkålssallad:
- Riv vitkålen, pressa citron. Blanda ihop allting ordentligt, smaka dig fram, salta eller lägg i mer citron/vitlök om du vill. Ställ i kylen en stund. Gärna 2-3 timmar. Blanda en gång till innan servering. Så enkelt och gott!