Mujadara med vitkålssallad

En grön tallrik med riven vitkål. Ett stort persiljeblad ligger ovanpå.

Publicerat:

Tillagningstid:

Populär rätt i Libanon och Syrien. Smakrikt ris med karamelliserad lök, som passar utmärkt att servera med den libanesiska vitkålssalladen.

Ingredienser

6portioner

Riset

  • 3dl
    gröna linser
  • 3dl
    basmatiris
  • 3msk
    rapsolja
  • 1tsk
    spiskummin
  • 2st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 1tsk
    salt
  • 1liter
    hett vatten

Löken

  • 4st
    gula lökar

1 mellanstor skål vitkålssallad

  • 1klyfta(or)
    vitkål (en stor klyfta)
  • 0,5klyfta(or)
    vitlök (pressad)
  • 1-2st
    citroner (beroende på hur sur sallad du vill ha)
  • 1,5msk
    torkad mynta
  • 1,5tsk
    salt
  • 4msk
    olivolja

Så lagar du

  1. Lägg linser, hett vatten och buljong i en gryta. Koka upp linserna och låt puttra under lock i ca 15 min, tills dom mjuknar utan att linserna kokas sönder. 
  2. Skölj riset och vänd sedan ner i grytan med linserna. 
  3. Tillsätt spiskummin, salt och 3 msk rapsolja. 
  4. Koka upp på medelhög värme och sänk sedan till låg temperatur. Låt tillagas långsamt under lock i ca 15 min eller tills riset är klart.

Löken:

  1. Förbered under tiden löken. Hacka löken och stek sedan i olja under omrörning. Låt stekas ordentligt tills löken blir karamelliserad utan att den bränns vid. 
  2. Lägg upp riset och garnera med löken och oljan som löken stekts i. Servera med ett gott tillbehör, smaklig spis!

Vitkålssallad:

  1. Riv vitkålen, pressa citron. Blanda ihop allting ordentligt, smaka dig fram, salta eller lägg i mer citron/vitlök om du vill. Ställ i kylen en stund. Gärna 2-3 timmar. Blanda en gång till innan servering. Så enkelt och gott!

Dela det här receptet med dina vänner!