Nougat med nötgrissini
Publicerat:
2016-05-04Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Nougatcrème
- 250gmjuk nougat
- 4dlvispgrädde
Nötgrissini
- 300gvetemjöl
- 150grumstempererat smör
- 100gflorsocker
- 1ägg
- fröna från en ½ vaniljstång
- Cirka 100ghasselnötter
Garnering
- Cirka 50 grammjuk nougat
- lite florsocker
Så lagar du
Nougatcrème:
1. Smält nougaten i en skål över vattenbad. Se till så att det inte kommer något vatten i nougaten, då förstörs den direkt.
2. Vispa grädden lätt. Ta bort nougaten från vattenbadet och häll i en tredjedel av grädden och vispa kraftigt. Häll därefter nougatgrädden i den resterande vispgrädden och vänd den snabbt men försiktigt.
3. När crèmen är jämn och slät häller du upp den i glasen. Ställ in glasen i kylen tills du serverar desserten med spröda nötgrissini och riven nougat.
Nötgrissini (6-12 st):
1. Finhacka hasselnötterna. Knåda alla ingredienser, förutom 3 msk hasselnötter, till en deg och låt stå kall i en halvtimme.
2. Rulla ut degen i tunna längder, cirka 10 cm x 0,5 cm. När det är klart rullar du deglängderna i de finhackade hasselnötterna. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 150 grader. Ta ut dem när de är spröda och gyllenbruna, brukar ta ungefär 15 minuter.
Garnering:
1. Ta ut nougatcrèmen ur kylen och riv den iskalla nougaten fint över glasen. Pudra med florsocker innan du serverar!
Bonustips:
1. Gör en stor korv av den resterande degen, cirka 6 cm i diameter. Ställ den i kylskåp i en timme och skär upp den i en halv cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 190 grader tills småkakorna blir lätt gyllenbruna (brukar ta cirka 8-10 minuter).