Okonomiyaki – japansk omelett

Japansk omellete med grönsaker på och en halv citron i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Okonomiyaki är är japansk streetfood. Det är helt enkelt en fylld omelett men i en ny smakrik paketering. Okonomiyaki betyder bokstavligen ”grillad som du gillar det”. Passar lika bra att äta med fingrarna ur ett hopvikt papper eller vid ett dukat bord. Denna rätt är också perfekt att ta med i lunchlådan till dagen efter, om det råkar blir något kvar….

Ingredienser

4portioner

Äggsmet

  • 1dl
    vetemjöl
  • 1dl
    vatten
  • 2
    ägg
  • 1tsk
    soja, japansk

Fyllning

  • 4dl
    vitkål, strimlad
  • 2
    salladslökar
  • 100g
    champinjoner

Misomajonnäs

  • 1msk
    misopasta
  • 1
    ägg, helt
  • dl
    rapsolja
  • ½
    citron, saften
  • salt och peppar
  • 1 kryddmått
    chiliflakes
  • 1tsk
    sesamolja

Teriyakisås

  • 3msk
    färdig teriyakisås

Tillbehör

  • 200g
    vitkål
  • ½kruk(or)
    ärtskott
  • 2msk
    inlagd ingefära, gari
  • ½kruk(or)
    koriander
  • 50g
    sockerärter

Så lagar du

Misomajonnäs

1. Knäck ägget i en liten smal bunke med höga kanter, tillsätt misopasta och rapsolja.

2. Kör med mixerstaven nerifrån och upp så såsen tar ihop till en fast majonnäs. Smaka av med citronsaft, chilipulver, sesamolja, salt och peppar.

Omelett

1. Blanda vetemjöl och vatten och ställ åt sidan för att svälla.

2. Strimla kål och salladslök fint, skiva champinjonerna och tillsätt till smeten. Blanda i soja.

3. Tillsätt äggen och blanda ihop ingredienserna. blanda inte för mycket, då kan omeletten bli hård.

4. Hetta upp lite olja i en stekpanna, häll i blandningen.

5. Grädda tills smeten börjar stelna. Vänd omeletten.

6. Bred ut teriyakisås på den färdiga omeletten

7. Spritsa ut misomajonnäsen

8. Toppa med en fräsch sallad av t.ex vitkål, ärtskott, strimlade sockerärter, koriander och gari. 

Tips

Du kan byta ut omelettfyllningen mot vilka grönsaker som helst som du gillar. T.ex. potatis och spenat är en bra kombination eller morot och purjolök.

Dela det här receptet med dina vänner!