Örtbullar

En korg med nygräddad örtbullar, recept av Maud Onnermark.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här kan du variera vilka örter du vill ha. Till tomatsoppa passar basilika mycket bra och till ärtsoppa är det gott med timjan.

Ingredienser

12portioner

  • ¼paket
    jäst, färsk
  • 3dl
    vatten
  • 2msk
    olivolja
  • 1dl
    havregryn, 45 g
  • tsk
    salt
  • 7dl
    vetemjöl, 420 g

Fyllning

  • ½kruk(or)
    basilika

eller

  • 2tsk
    timjan, torkad
  • 2msk
    olivolja
  • 2krm
    salt
  • 1klyfta(or)
    vitlök, pressad

Så lagar du

 1. Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt olivolja, havregryn, salt och vetemjölet, men spara ½ dl till utbakning. Arbeta väl till en deg. Strö över mjöl och täck med plast. Låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme.

Fyllning

Mixa basilikabladen med olivolja eller blanda timjan och olja. Tillsätt salt och pressad vitlök.

Utbakning

1. Ta upp degen på mjölat bord. Kavla ut till en rektangel cirka 30x40 cm. Pensla på örtoljan. Vik degen dubbelt från långsidan. Skär 12 remsor, vrid dem till spiraler och vik dem dubbelt. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

2. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader, grädda 12–15 minuter.

Kan med fördel frysas.

Dela det här receptet med dina vänner!