Ost- och skinkfyllda älgbiffar med potatiskompott och rårörda lingon

Ost- och skinkfyllda älgbiffar med potatiskompott och rårörda lingon.

Ingredienser

4portioner

  • 1dl
    havregryn
  • 1dl
    mjölk
  • 500g
    älgfärs
  • 1msk
    fransk senap
  • 1tsk
    salt
  • 1 tsk
    svartpeppar
  • 1st
    ägg
  • 1st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet och saften
  • 125g
    färskost vitlök och örter
  • 80g
    rökt skinka, i 8 bitar
  • smör till stekning

Sås

  • 2tsk
    tomatpuré
  • 1dl
    vatten
  • 1dl
    vispgrädde
  • 2tsk
    fransk senap
  • salt och vitpeppar

Till servering

  • 1dl
    rårörda lingon, valfria grönsaker

Potatiskompott

  • 1kg
    potatis, i bitar
  • 1–2 dl
    mjölk
  • 1st
    vitlöksklyfta, krossad
  • 50g
    smör, smält
  • 2dl
    grovt hackad rucola
  • salt, vitpeppar

Så lagar du

1. Blanda havregryn och mjölk, låt stå 5 minuter. Koka potatis till potatiskompotten (nedan). Blanda färs med senap, salt och peppar. Rör ner ägg, citron och havreblandningen.

2. Platta ut färsen till 8 rundlar, lägg på skinka och knappt en tesked färskost. Vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ett par minuter per sida. Lyft upp på en tallrik, varmhåll.

3. Gör sås: Fräs tomatpuré hastigt i samma stekpanna. Häll i vatten och grädde, koka upp och vispa runt lite. Tillsätt senap och resterande färskost. Smaka av med salt och peppar. Gör färdigt potatiskompotten. Lägg tillbaka biffarna i grytan, servera med potatiskompott och rårörda lingon.

4. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häll av vattnet från potatisen. Stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Vänd ner rucola. Smaka av med salt och peppar.

Tips: Stek lite svamp och vänd ner i potatiskompotten.

Dela det här receptet med dina vänner!