Ostron med vinägrett av gurka
Publicerat:
2016-02-01Ingredienser
4portioner
- 16stfärska ostron
- ⅓stor gurka
- 1liten scharlottenlök
- 6mskrisvinsvinäger
- 2tsksocker
- 1nypa(or)färsk dill
- någradroppe(ar)olivolja
Så lagar du
1. Skala gurkan och skrapa ur fröna, innanmätet, med hjälp av en sked. Detta görs för att få bort en del vätska från gurkan. Skär själva gurkan i små, små kuber.
2. Finhacka löken och blanda ihop med vinäger och socker. Låt stå i kylen åtminstone i en timme.
3. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med flata sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven.
För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet.
4. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften.
5. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron.
6. Lägg ostronen på en bädd av iskross eller grovt havssalt.
7. Droppa över vinägretten och dekorera med några droppar god olivolja och dill. Avnjut omedelbart.
Tips: Vinägretten är som bäst samma dag.