Oxkind med morötter

Oxkind med morötter.

Ingredienser

4portioner

Buljong

  • ca 800g
    oxkind eller högrev
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    palsternacka
  • 1st
    morot
  • 1msk
    smör
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 5st
    lagerblad
  • 1tsk
    salt
  • vatten

Köttgryta med morot

  • 500g
    morot gärna i olika färger
  • 2st
    gul lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 500g
    potatis
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    rött vin

Morotpickles

  • 3st
    morötter i olika färger
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 2msk
    socker
  • 2msk
    vatten
  • 2kvist(ar)
    färsk mynta

Så lagar du

Buljong

1. Bryn köttet i en kastrull i smör. Skala morot och palsternacka och lägg dessa i grytan. Dela löken utan att skala den. Lägg även denna i grytan.

2. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Tillsätt kryddorna. Låt allt få ett uppkok på spisen och sätt sedan grytan med lock på i ugnen på 95 grader och låt stå över natten, ca 12 timmar. Låt svalna.

3. Du har nu fin buljong och mört kött att använda till en gryträtt.

Köttgryta med morot

1. Skala morot och skär ner i grova bitar. Tvätta potatisen och skär även ner denna i grova bitar.

2. Skala och hacka vitlök, gul lök och timjan. Fräs vitlök, gul lök och timjan i smör. Häll på vin. Lägg i morot och potatis. Fyll upp med buljong så att det täcker grönsakerna. Smaka av med lite salt och peppar.

3. Koka tills potatisen fortfarande har en tydlig kärna. Skär ner det kokta köttet i fina bitar och låt köttet få koka med de sista minuterna.

4. Servera med morotspickles och blomsterkrasse.

Morotpickles

1. Skala morötterna och skiva dem sedan mycket tunt med hjälp av en mandolin.

2. Blanda samman vinäger, socker och vatten tills sockret har löst sig. Hacka myntan och blanda samman allt i en skål.

3. Låt gärna stå i kylen en timme innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!