Oxkind med morötter
Publicerat:
2013-09-09Ingredienser
4portioner
Buljong
- ca 800goxkind eller högrev
- 1stgul lök
- 1stpalsternacka
- 1stmorot
- 1msksmör
- 2kvist(ar)timjan
- 10stsvartpepparkorn
- 5stlagerblad
- 1tsksalt
- vatten
Köttgryta med morot
- 500gmorot gärna i olika färger
- 2stgul lök
- 1stvitlöksklyfta
- 500gpotatis
- 2kvist(ar)timjan
- 1msksmör
- 1dlrött vin
Morotpickles
- 3stmorötter i olika färger
- 2mskvitvinsvinäger
- 2msksocker
- 2mskvatten
- 2kvist(ar)färsk mynta
Så lagar du
Buljong
1. Bryn köttet i en kastrull i smör. Skala morot och palsternacka och lägg dessa i grytan. Dela löken utan att skala den. Lägg även denna i grytan.
2. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Tillsätt kryddorna. Låt allt få ett uppkok på spisen och sätt sedan grytan med lock på i ugnen på 95 grader och låt stå över natten, ca 12 timmar. Låt svalna.
3. Du har nu fin buljong och mört kött att använda till en gryträtt.
Köttgryta med morot
1. Skala morot och skär ner i grova bitar. Tvätta potatisen och skär även ner denna i grova bitar.
2. Skala och hacka vitlök, gul lök och timjan. Fräs vitlök, gul lök och timjan i smör. Häll på vin. Lägg i morot och potatis. Fyll upp med buljong så att det täcker grönsakerna. Smaka av med lite salt och peppar.
3. Koka tills potatisen fortfarande har en tydlig kärna. Skär ner det kokta köttet i fina bitar och låt köttet få koka med de sista minuterna.
4. Servera med morotspickles och blomsterkrasse.
Morotpickles
1. Skala morötterna och skiva dem sedan mycket tunt med hjälp av en mandolin.
2. Blanda samman vinäger, socker och vatten tills sockret har löst sig. Hacka myntan och blanda samman allt i en skål.
3. Låt gärna stå i kylen en timme innan servering.