Zeinas pad thai

En djup tallrik som full av nudlar med böngroddar och koriander på . servering med lime och chiliflakes i bredvid tallriken.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pad thai är en thailändsk favorit. Att göra denna klassiker själv är inte svårt, kräver bara några steg och resultat blir himmelskt gott! För att göra en autentisk pad thai kan du behöva gå en sväng förbi en livsmedelsbutik som säljer produkter från Thailand som t.ex. fermenterad kålrot och torkade räkor.

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    risnudlar, 3 eller 5 mm breda
  • 2st
    kycklingfiléer eller ca 15-20 st tigerräkor
  • 2
    ägg
  • 300g
    tofu, fast
  • 3-4st
    kinesisk gräslök, kan ersättas med salladslök
  • 150g
    böngroddar
  • 2msk
    söt kålrot
  • 3msk
    torkade räkor, kan uteslutas
  • 4-5msk
    jordnötter, finhackade
  • Olja till stekning

Såsen

  • ½dl
    ljus soja
  • 2msk
    tamarindpuré
  • 2msk
    ostronsås
  • 2msk
    fisksås
  • 2msk
    palmsocker
  • 1dl
    vatten

Till servering

  • lime
  • chiliflakes
  • koriander

Så lagar du

1. Börja med att lägga risnudlarna i blöt i ljummet vatten i ca 30 minuter. Du kan även snabbt förkoka nudlarna i 4-5 min, sen skölja av dem i kallt vatten och låta dem rinna av i en sil. Jag rekommenderar dock att du blötlägger dem för bäst konsistens på nudlarna. 

2. Skölj böngroddarna och gräslöken och skär gräslöken i långa bitar, låt rinna av i en sil.

3. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan.

4. Tryck på tofun så du får ur så mycket vätska som möjligt och hacka kycklingen och tofun i bitar.

5. Krossa torkade räkor i en mortel om du använder det. Jag lagade mina nudlar utan räkor.

6. Finhacka kålroten och jordnötterna. Nu har du alla förberedelser klara, dags att kavla upp ärmarna och börja woka.

 

7. Hetta upp olja i en wokpanna eller stekpanna. Stek kycklingen eller räkorna tills de får färg.

8. Vänd i tofun, kålroten och torkade räkor, stek lite till. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns torrt.

9.  Skjut tofun och kycklingen åt sidan i stekpannan och knäck i äggen, stek äggen under omrörning tills du får äggröra. Blanda sedan äggen med kycklingen.

10. Sila av nudlarna ordentligt och vänd ner i stekpannan.

11. Häll såsen över nudlarna och blanda allting ordentligt.

12. Stek nudlarna under omrörning tills de mjuknar. Om du tycker att nudlarna känns hårda, kan du lägga ett lock på stekpannan och låta nudlarna ångas långsamt några minuter tills de mjuknar.

13. Rör om och smaka av. Tillsätt eventuellt mer soja, fisksås, ostronsås, socker.

14. Vänd i kinesisk gräslök (eller salladslök) och böngroddar. Vänd även i jordnötterna nu eller ha det som garnering vid servering.

15. Blanda ihop allting och stäng av värmen. Servera med lime, chiliflakes och koriander

Tips

Om du vill, går det också bra att använda rör- eller strösocker istället för palmsocker. Det går bra att ersätta ostronsåsen med mushroom vegetarian sauce. Alternativ till söt kålrot och torkade räkor: fermenterade sojabönor (man vill åt umami-smaken). 

Dela det här receptet med dina vänner!