Paella med musslor och chorizo
Publicerat:
2024-10-18Ingredienser
4 - 6portioner
- 1stnät med blåmusslor
- 300gfärsk chorizokorv
- 0,5-1gsaffran (blötlägg i 1 tsk neutral sprit först)
- 1mskrökt paprikapulver
- 1-1,5dlolivolja
- 2stgula lökar
- 2ststora vitlöksklyftor
- Ev hackad chili efter smak
- 5dlcarnaroliris (risottoris)
- 1ströd paprika
- 4ststora tomater
- 2dlöl (lager)
- ca 10dlkycklingbuljong (kan variera beroende på pannans storlek)
- salt och peppar
- finhackad bladpersilja
- 1stcitron till servering
Så lagar du
Lägg musslorna i kallt vatten i ca 30 minuter, byt gärna vatten någon gång under tiden(det kommer samlas sand i botten av bunken).
Släng skadade musslor och skrapa bort eventuellt skägg på musslorna.
Hacka lök, vitlök och chili fint.
Tärna paprikan fint och skär tomaterna i grova bitar.
Tärna eller strimla korven.
Hetta upp en stor och vid stekpanna eller gryta med rikligt med olivolja (ca ¾ 1dl)
Bryn korven så att den släpper fett och smaker och tillsätt lök, vitlök, paprika , tomater och chili. Låt fräsa tills löken är mjuk.
Tillsätt ris, saffran och paprikapulver och låt fräsa med i någon minut tills riset blir lite ”glasaktigt” på ytan.
Slå på ölen och låt koka upp.
Rör lite så det inte sätter sig i botten av grytan och tillsätt därefter buljongen.
Krydda med salt och peppar.
Vänd om allt så att riset är helt täckt av buljong och ligger jämnt i pannan.
Sänk värmen och koka upp. Låt småkoka i ca 10 minuter.
Rör inte om för mycket men vänd om någon gång ibland.
Lägg på ett lock (eller täck med dubbla lager aluminiumfolie) och låt småkoka i ca 10 minuter till.
Tryck ner musslorna i riset, krydda med lite mer salt och lägg tillbaka locket.
Sänk värmen ytterligare och låt baka i ca 5-10 minuter till tills riset har en lätt kärna och musslorna öppnat sig.
Toppa med finhackad persilja, servera med citronklyftor som alla får pressa över sina portioner och servera genast.