Paella med musslor och chorizo

djuptallrik citron ris musslor

    Publicerat:

    Riset är huvudpersonen i en paella och i Spanien finns mängder av varianter att välja mellan för just paella men här har vi i vanliga affärer ett lite mer begränsat utbud. Bomba är det klassiska paellariset, men får du inte tag i det går det fint med ett rundkornigt ris av hög klass som t ex risotto-riset carnaroli

    Ingredienser

    4 - 6portioner

    • 1st
      nät med blåmusslor
    • 300g
      färsk chorizokorv
    • 0,5-1g
      saffran (blötlägg i 1 tsk neutral sprit först)
    • 1msk
      rökt paprikapulver
    • 1-1,5dl
      olivolja
    • 2st
      gula lökar
    • 2st
      stora vitlöksklyftor
    • Ev hackad chili efter smak
    • 5dl
      carnaroliris (risottoris)
    • 1st
      röd paprika
    • 4st
      stora tomater
    • 2dl
      öl (lager)
    • ca 10dl
      kycklingbuljong (kan variera beroende på pannans storlek)
    • salt och peppar
    • finhackad bladpersilja
    • 1st
      citron till servering

    Så lagar du

    Lägg musslorna i kallt vatten i ca 30 minuter, byt gärna vatten någon gång under tiden(det kommer samlas sand i botten av bunken). 

    Släng skadade musslor och skrapa bort eventuellt skägg på musslorna. 

    Hacka lök, vitlök och chili fint. 

    Tärna paprikan fint och skär tomaterna i grova bitar. 

    Tärna eller strimla korven. 

    Hetta upp en stor och vid stekpanna eller gryta med rikligt med olivolja (ca ¾ 1dl) 

    Bryn korven så att den släpper fett och smaker och tillsätt lök, vitlök, paprika , tomater och chili. Låt fräsa tills löken är mjuk. 

    Tillsätt ris, saffran och paprikapulver och låt fräsa med i någon minut tills riset blir lite ”glasaktigt” på ytan. 

    Slå på ölen och låt koka upp. 

    Rör lite så det inte sätter sig i botten av grytan och tillsätt därefter buljongen. 

    Krydda med salt och peppar. 

    Vänd om allt så att riset är helt täckt av buljong och ligger jämnt i pannan. 

    Sänk värmen och koka upp. Låt småkoka i ca 10 minuter. 

    Rör inte om för mycket men vänd om någon gång ibland. 

    Lägg på ett lock (eller täck med dubbla lager aluminiumfolie) och låt småkoka i ca 10 minuter till. 

    Tryck ner musslorna i riset, krydda med lite mer salt och lägg tillbaka locket. 

    Sänk värmen ytterligare och låt baka i ca 5-10 minuter till tills riset har en lätt kärna och musslorna öppnat sig. 

    Toppa med finhackad persilja, servera med citronklyftor som alla får pressa över sina portioner och servera genast.

    Dela det här receptet med dina vänner!