Palacinke – pannkakor på balkans vis
![Palacinke – pannkakor på balkans vis.](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2Fimages%2F19777988_0.jpg%3Fh%3Dd1cb525d%26itok%3Dv0bI1NB0&w=3840&q=100)
Publicerat:
2018-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 3½dlmjölk
- 1½dlkolsyrat vatten
- 2ägg
- 4dlmjöl
- 1tskvaniljsocker
- 1msksocker
- ½tsksalt
- smör till stekning
Fyllningar
- hasselnötscrème
- banan
- finhackade valnötter
- grädde
- jordgubbar
Så lagar du
1. Blanda alla torra ingredienser i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och mjölk i en stor skål. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda. Vänd sedan de torra ingredienserna och vispa smeten klumpfri. Låt smeten stå och svälla i 10 min.
2. Lägg en klick smör i en stekpanna. Häll ett tunt lager pannkakssmet i stekpannan och stek pannkakan gyllene cirka 2 min på varje sida.
3. Värm hasselnötscrèmen några sekunder i micron så går det lättare att bre den på pannkakorna. Skiva bananerna och finhacka nötterna. Bred crèmen på en pannkaka, lägg bananskivor över och strö slutligen över nötter. Rulla pannkakan. Det är snyggt att dela pannkakorna i mitten vid servering så ser man vad det är för fyllning i dem.
4. Toppa eventuellt med mer hasselnötscrème eller chokladsås och nötter. Du kan även pudra florsocker på pannkakorna. Servera gärna vispad grädde och jordgubbar.
Tips
Man kan i stort sett fylla dem helt efter smak. Allt från marmelad, keso, ricotta, sylt, bär till hasselnötscrème passar som fyllning.