Paneer (Indisk bondost)
Publicerat:
2022-09-06Vad sägs om en läcker indisk bondost som du kan krydda enligt smak och tycke? Osten friteras och går att frysa ner och användas som sådan i diverse maträtter.
Ingredienser
- 3literhelmjölk
- 125mlcitronsaft eller vitvinsvinäger eller citronsyra
- 250mlvatten
- salt enligt smak
Så lagar du
- Koka upp mjölken i en kastrull och låt svalna lite.
- Blanda citronsaften med vattnet och rör försiktigt ner blandningen i mjölken tills den skär sig.
- Låt svalna i 30 minuter
- Sila ostblandningen genom ett tunt tyg, t.ex. muslintyg.
- Skölj med kallt vatten för att avlägsna den sura smaken. När allt vatten runnit bort, vrid ur tyget så att osten får en rund form.
- Sätt tyget med osten i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Placera en tyngd på osten, t.ex. en kastrull fylld med vatten i 2-3 timmar. Efter detta kan man även lägga in osten i kylskåpet i några timmar för att osten ska få en fastare form.
- Ta ut osten ur tyget och skär den i 2 - 3 centimeter stora tärningar.
Osten kan förvaras några dagar i kylskåp. Om osten steks i riktigt med olja eller friteras kan man också frysa ner den. Osten är god till kyckling och olika vegetariska rätter. Testa Palak Paneer, en indisk gryta med spenat och ost eller Shahi Matar Paneer, en gräddig gryta med ärter och ost. Osten tillsätts strax innan grytan är klar.