Panzanella
![Panzanella](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2Fimages%2F31226418.jpg%3Fh%3D863a3d02%26itok%3DCvizZ-Od&w=3840&q=100)
Publicerat:
2021-05-12Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4-6skiva(or)dagsgammalt bröd (ciabatta eller italienskt lantbröd)
- 1kvist(ar)rosmarin
- 1gurka
- 4kvisttomater
- 1ask(ar)cocktailtomater
- 1röd lök, finhackad
- 15-20oliver, urkärnade
- 2mskkapris, medelstora
- 2-3sardeller
- 4mskolivolja
- 3mskvinäger, röd eller vit
- 1vitlöksklyfta
- 1tsksalt
- 1krmsocker
- svartpeppar, nymalen
- 50gparmesanost
- 1kruk(or)färsk basilika
Så lagar du
Värm ugnen till 225 grader.
Skär brödet i tärningar och finhacka rosmarinen. Lägg bröd och rosmarin på en ugnsplåt med lite olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 10 minuter.
Skala gurkan, skär den på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i större kuber. Spara skal och kärnor, då de ska användas till vinegrätten.
Dela cocktailtomaterna. Skålla kvisttomaterna genom att först kryssa skinnet på toppen, doppa sedan i kokande vatten i ca 30 sekunder, lyft upp och kyl ner, sedan kan du enkelt dra bort skalet.
Dela de skållade tomaterna på mitten och kärna ur. Skär ner fruktköttet i grövre bitar (spara kärnorna till vinegrätten).
Finhacka rödlöken och sardellerna.
Häll kärnorna ifrån både gurka och tomat i en skål. Tillsätt vinäger, vitlök, olivolja, salt, socker och peppar. Mixa ihop med mixerstav till en grövre vinegrätt.
Vid montering doppar du brödkrutongerna i vinegrätten. Varva sedan det fuktade brödet med tomater, gurka, finhackad rödlök, oliver, sardeller och kapris. Toppa med basilikablad och hyvlad eller riven parmesan.