Päronkaka med choklad, mandelmassa och punschgrädde
Publicerat:
2021-02-05Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 500gmandelmassa
- 100gsmör
- 4stägg
- 1tskvaniljpulver
- 1tskkardemumma, mortlad
- 1nypa(or)salt
- 3mskkakao
- 3-4stpäron
Topping
- flisad mandel, punchpraliner (valfritt), florsocker
Punschgrädde
- 3dlvispgrädde
- 2-4clpunsch, alt punchessens eller 5 punchpraliner, krossade
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
2. Riv mandelmassan, det går enklast om du lägger den i kylen en stund innan.
3. Vispa ihop smör och mandelmassa, rör ner äggen ett i taget.
4. Rör ner de torra ingredienserna.
5. Skala och kärna ur päronen, skär dem i klyftor eller halvor.
6. Häll smeten i en smord form ca 24 cm diameter.
7. Lägg ner päronen i ett vackert mönster. Om du har punschpraliner eller chokladbitar kan du lägga i det nu.
8. Strö på mandel.
9. Grädda långt nere i ugnen tills kakan stelnat, men fortfarande är lite dallrig i mitten. Det tar ca 30 minuter. Låt svalna.
10. Vispa grädden, smaksätt med en skvätt punsch.
11. Pudra kakan med florsocker innan servering.
Tips
Kakan går bra att förbereda dagen innan och funkar även att frysa in.