Påskviss
Publicerat:
2014-04-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 10ststora maränger
- 1dllemonpassioncurd
- ½litervaniljglass
- 3dlvispad grädde
- färgglatt påskgodis, t ex små fina ägg i choklad
- färsk mynta
Maränger
- 3stäggvitor
- 1dlströsocker
- 1dlflorsocker
Lemonpassionscurd
- 6stpassionsfrukter
- skal och saft från 1 ekologisk citron
- 2stägg
- 2stäggulor
- 1 ¾ dlsocker
- 100gsmör
Så lagar du
Påskviss
1. Varva maränger med glass och vispad grädde. Ringla över lemonpassioncurd och garnera med godis och färsk mynta.
Maränger
1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg äggvitorna och hälften av strösockret i en bunke och vispa tills du får en fluffig hög smet. Vispa då ner resten av sockret och fortsätt vispa på hög hastighet tills du har ett fast, toppigt skum.
2. Rör försiktigt ner florsockret med en slickepott. Fyll en sprits med marängsmet och spritsa ut fina maränger på en plåt med bakplåtspapper, eller klicka upp dem med hjälp av två skedar.
3. Sätt in plåten mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt marängerna stå kvar i en timme till tills de torkat, öppna inte luckan!
Lemonpassionscurd
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
2. Mixa fruktköttet från 5 passionsfrukter med en stavmixer. Sila av juicen.
3. Blanda ägg, gulor och socker med citronzest, saft och passionsfruktsjuice. Häll ner i det smälta smöret och vispa på låg värme tills curden tjocknat.
4. Vänd ner fruktköttet från den sista passionsfrukten och häll upp i en burk som rymmer ca 3 ½ dl. Låt svalna och förvara i kylen tills den ska användas.