Pasta al bianco med skaldjur
Publicerat:
2018-02-07Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
- 500 gspaghetti av god kvalitet
- 1kgblåmusslor och/eller hjärtmusslor
- 150gräkor, scampi och/eller bläckfisk
- 2–3mskolivolja
- 1gul lök
- 1fänkål
- 1dltorrt vitt vin
- 1msksmör
- 1knippa(or)bladpersilja
Så lagar du
1. Lägg musslorna i saltat vatten i en timme eller två för att få dem att släppa allt sand. Byt vatten minst en gång.
2. Tvätta musslorna ordentligt, det vill säga skrapa bort smuts och ”skägg”. Kasta de musslor som är öppna.
3. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Ansa och skiva fänkålen.
4. Stek lök och vitlök i ett par matskedar olivolja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i fänkål och stek i ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och låt koka tills grönsakerna mjuknat.
5. Använder du räkor eller scampi, skala dem och lägg åt sidan.
6. Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull. Tillsätt salt.
7. Lägg ner de tvättade musslorna och bläckfisken i såsen. Koka på svag värme under lock cirka 5 - 10 minuter eller tills musslorna öppnar sig, ställ åt sidan.
8. Koka pastan. Häll av kokvattnet ett par minuter före den koktid som anges på förpackningen.
9. Häll ner pastan och de skalade räkorna i skaldjurspannan. Vänd runt någon minut för att pastan ska ta smak och räkorna bli varma.
10. Blanda i persiljan, en matsked smör och smaka av med salt.
11. Servera med det samma med fattigmansparmesan, basilikagremolata eller kikärtscrumble.