Pasta al bianco med skaldjur

Italliensk pasta med skaldjur.

Publicerat:

Tillagningstid:

En italiensk klassiker. Passa på att äta skaldjurspasta på senvintern när musslorna är som bäst. Receptet går att variera efter smak och tillgång i fiskaffären. Skaldjurspasta serveras traditionellt inte med parmesanost så servera istället med en riktigt god olivolja och ett smakrikt ”strössel”.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 500 g
    spaghetti av god kvalitet
  • 1kg
    blåmusslor och/eller hjärtmusslor
  • 150g
    räkor, scampi och/eller bläckfisk
  • 2–3msk
    olivolja
  • 1
    gul lök
  • 1
    fänkål
  • 1dl
    torrt vitt vin
  • 1msk
    smör
  • 1knippa(or)
    bladpersilja

Så lagar du

1. Lägg musslorna i saltat vatten i en timme eller två för att få dem att släppa allt sand. Byt vatten minst en gång.

2. Tvätta musslorna ordentligt, det vill säga skrapa bort smuts och ”skägg”. Kasta de musslor som är öppna.


3. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Ansa och skiva fänkålen.

4. Stek lök och vitlök i ett par matskedar olivolja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i fänkål och stek i ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och låt koka tills grönsakerna mjuknat.

5. Använder du räkor eller scampi, skala dem och lägg åt sidan.


6. Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull. Tillsätt salt.

7. Lägg ner de tvättade musslorna och bläckfisken i såsen. Koka på svag värme under lock cirka 5 - 10 minuter eller tills musslorna öppnar sig, ställ åt sidan.

8. Koka pastan. Häll av kokvattnet ett par minuter före den koktid som anges på förpackningen.

9. Häll ner pastan och de skalade räkorna i skaldjurspannan. Vänd runt någon minut för att pastan ska ta smak och räkorna bli varma.

10. Blanda i persiljan, en matsked smör och smaka av med salt.


11. Servera med det samma med fattigmansparmesan, basilikagremolata eller kikärtscrumble.

Dela det här receptet med dina vänner!