Pasta med dragonsmör, picklad pumpa och pangrattato

En grå djup tallrik har pasta formad som en klippt tub, pastan är täckt i gröna prickar från dragonsmöret, toppat med picklad pumpa och riven ost.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det finurliga i denna fantastiska pastarätt som du kan servera till såväl vardag som fest är att alla element utom just koka pasta är något som du kan förbereda och ha stående i skafferi och kyl. Pangrattaton förvarar du i en burk med lock i skafferiet, smöret och den picklade pumpan i kylskåp och där klarar de sig i ca 2 veckor. På så vis blir denna rätt färdig på samma tid som det tar att koka pastan!

Ingredienser

4 - 4portioner

  • 400g
    torkad pasta
  • Riven lagrad ost till servering

Dragonsmör

  • 1kruk(or)
    färsk dragon
  • 1kruk(or)
    bladpersilja (ca 2 dl hackad)
  • 125g
    rumstempererad smör
  • 2st
    stora vitlöksklyftor
  • 1dl
    finriven parmesan eller peccorino
  • 1st
    citron (bara rivet skal)
  • 1msk
    citronsaft
  • 1tsk
    salt
  • ½tsk
    nymalen svartpeppar

Picklad pumpa

  • 200g
    skalad butternut eller annan fast pumpa
  • 1dl
    äpplecidervinäger
  • 1dl
    strösocker
  • 3dl
    vatten
  • ½tsk
    salt

Pangrattato

  • 4skiva(or)
    vitt bröd, ett par dagar gamla
  • 3msk
    olivolja
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1-2st
    örtkvistar, t ex rosmarin, timjan, oregano
  • salt

Så lagar du

1, Skiva den skalade pumpan tunt, gärna på mandolin. Använd delen utan skalhus på butternuten (den smalare delen). 

2, Koka upp socker, vinäger, vatten och salt tills sockret löst sig. 

3, Lägg ner pumpan i lagen och lägg på ett lock. 

4, Ta bort från värmen och låt lagen svalna.

 

5, Hacka örterna till smöret grovt (då går det lättare mixa sönder dem) och mixa med vitlök, skal och saft från citron samt salt och peppar till en grön massa. 

6, Tillsätt smöret och mixa tills du har ett slätt grönt smör.

 

7, Riv brödet på den grova delen av ett rivjärn, det går enklast just om brödet är lite torrt (har du färskt bröd kan du rosta det först) 

8, Krossa vitlöken och häll i en stekpanna med örter och olivolja. 

9, Hetta upp på svag värme och fräs vitlöken tills den är mjuk. 

10, Tillsätt brödet och stek i en dryg minut under omrörning tills brödet är gyllenbrunt. 

11, Krydda med salt.

 

12, Koka upp rikligt med vatten som du kryddar ordentligt med salt, tänk att vattnet ska smaka som en kallsup av havet. 

13, Koka pastan i ca 8 minuter tills den är ordentligt al dente. 

14, Ta bort 2-3 dl pastavatten och häll sedan av pastan. 

15, Häll tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka kastrullen på lägsta värme. 

 

16, Slå på ca 2 dl av pastavattnet som du sparade och dragonsmöret och rör ut detta i pastan tills du har en krämig sås som lägger sig runt pastan.

17, Stäng av värmen efter någon minut och smaka av med salt och peppar. 

18, Lägg upp pastan i tallrikar, toppa med skivad pumpa, pangrattato och mer riven ost. 

Servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!