Pecannötspaj med blåbärsglass
Ingredienser
8 - 12portioner
Pajdeg
- 200gvetemjöl
- 40grågmjöl
- 125gmjukt smör
- 1krmsalt
- 30gvatten
Pecannötsfyllning
- 200gpecannötter
- 100gströsocker
- 100gbrynt smör
- 50gmuscovadosocker
- 25gmörk sirap
- 25ggrädde
- 4gvaniljsocker
- 1krmsalt
Blåbärsglass
- 250gblåbär
- 1blad gelatin
- 90gvispgrädde
- 40gglykos eller fast honung
- 185gflorsocker
- 640gmatlagningsyoghurt
Så lagar du
Pajdeg
1. Blanda ingredienserna till en deg (knåda så lite som möjligt).
2. Platta ut degen och lägg den på en plåt i kylen cirka 30 minuter.
3. Fodra en önskad form och grädda den på 200 grader (varmluftsugn) i cirka 10 minuter.
Pecanötsfyllning
1. Bryn smöret. När smöret kallnat, blanda allt utom pecannötterna i en kastrull och sjud massan i cirka 7 minuter under omrörning.
2. Blanda i pecannötterna och häll pecanötsmassan i den förgräddade pajformen.
3. Grädda den fyllda formen på 200 grader (varmluftsugn) i cirka 12–14 minuter beroende på ugn.
Blåbärsglass
1. Om tid finns så lägg blåbären i en sockerlag som är kokt och svalnad och består av 180 g vatten, 310 g strösocker och 40 g glykos (låt bären ligga där i 3 dagar innan användning).
2. Lägg gelatinet i iskallt vatten cirka 15 minuter. Värm grädden och glykosen (eller honungen) till cirka 65 grader och ta av kastrullen från spisen.
3. Krama ut vattnet ur gelatinet och smält det i gräddblandningen.
4. Rör ihop florsocker och matlagningsyoghurten. Häll försiktigt gräddblandningen över yoghurtblandningen medan du vispar.
5. Ställ smeten i kylen så att den får svalna till 4–5 grader. Kör sedan smeten i glassmaskinen. När glassen är klar så låt sockerlagen rinna av blåbären och tillsätt dem och kör ytterligare cirka 5 minuter i glassmaskinen.