Pecannötspaj med blåbärsglass

Pecannötspaj.

Ingredienser

8 - 12portioner

Pajdeg

  • 200g
    vetemjöl
  • 40g
    rågmjöl
  • 125g
    mjukt smör
  • 1krm
    salt
  • 30g
    vatten

Pecannötsfyllning

  • 200g
    pecannötter
  • 100g
    strösocker
  • 100g
    brynt smör
  • 50g
    muscovadosocker
  • 25g
    mörk sirap
  • 25g
    grädde
  • 4g
    vaniljsocker
  • 1krm
    salt

Blåbärsglass

  • 250g
    blåbär
  • 1
    blad gelatin
  • 90g
    vispgrädde
  • 40g
    glykos eller fast honung
  • 185g
    florsocker
  • 640g
    matlagningsyoghurt

Så lagar du

Pajdeg

1. Blanda ingredienserna till en deg (knåda så lite som möjligt).

2. Platta ut degen och lägg den på en plåt i kylen cirka 30 minuter.

3. Fodra en önskad form och grädda den på 200 grader (varmluftsugn) i cirka 10 minuter.

Pecanötsfyllning

1. Bryn smöret. När smöret kallnat, blanda allt utom pecannötterna i en kastrull och sjud massan i cirka 7 minuter under omrörning.

2. Blanda i pecannötterna och häll pecanötsmassan i den förgräddade pajformen.

3. Grädda den fyllda formen på 200 grader (varmluftsugn) i cirka 12–14 minuter beroende på ugn.

Blåbärsglass

1. Om tid finns så lägg blåbären i en sockerlag som är kokt och svalnad och består av 180 g vatten, 310 g strösocker och 40 g glykos (låt bären ligga där i 3 dagar innan användning).  

2. Lägg gelatinet i iskallt vatten cirka 15 minuter. Värm grädden och glykosen (eller honungen) till cirka 65 grader och ta av kastrullen från spisen.

3. Krama ut vattnet ur gelatinet och smält det i gräddblandningen.

4. Rör ihop florsocker och matlagningsyoghurten. Häll försiktigt gräddblandningen över yoghurtblandningen medan du vispar.

5. Ställ smeten i kylen så att den får svalna till 4–5 grader. Kör sedan smeten i glassmaskinen. När glassen är klar så låt sockerlagen rinna av blåbären och tillsätt dem och kör ytterligare cirka 5 minuter i glassmaskinen.

Dela det här receptet med dina vänner!