Pepparkaksdeg
Publicerat:
2015-12-04Tillagningstid:
Här hittar du ett klassiskt recept på julens favoriter – pepparkakor. Som alltid när det gäller bakning blir resultatet bäst, och likadant varje gång, om du använder hushållsvåg när du mäter upp ingredienserna.
Ingredienser
- 210gströsocker
- 100gsmör
- 1stägg
- 1dlmörk sirap
- ½dlmjölk
- 5gbikarbonat
- 4gkanel
- 2gsalt
- 2gmald ingefära
- 2gmald nejlika
- 3gkardemumma
- 480gvetemjöl
Så lagar du
1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kanel, ingefära, nejlika, kardemumma och låt det stå i ca 30 minuter.
2. Blanda sedan alla övriga ingredienser tillsammans med kryddorna och smöret och knåda dem till en deg. Låt degen ligga i kylen, helst minst 20 timmar.
3. Kavla ut degen till önskad tjocklek och stansa ut med form eller skär med kniv de önskade former på pepparkakan. Grädda dem i ugnen på 175 grader i ca 10–15 minuter.