Pepparkakor med pistagekärnor

Pepparkakor med pistagekärnor.

Publicerat:

Tillagningstid:

De danska ”brunkagerna” är en klassiker till jul. Använd mjölkfritt smör för att göra pepparkakorna veganska.

Ingredienser

20portioner

  • 250g
    smör
  • 125g
    ljus sirap
  • 250g
    farinsocker
  • 2tsk
    pottaska, går att utesluta
  • 1msk
    vatten
  • 3tsk
    mald kanel
  • 1tsk
    malda kryddnejlikor
  • 2tsk
    mald ingefära
  • 1tsk
    mald kryddpeppar
  • 500g
    vetemjöl
  • 60g
    syltade apelsiner, tärnade (kan uteslutas)
  • 25g
    osaltade pistagenötter
  • 150g
    mandlar

Så lagar du

1. Smält smör, sirap och farinsocker på medelvärme tills det når 70 grader. Ta bort grytan från värmen.

2. Blanda kanel, kryddnejlika, ingefära, kryddpeppar och vetemjöl i en skål.

3. Rör ihop pottaska och vatten i en kopp och lägg blandningen i kastrullen.

4. Knåda alla ingredienser (både från kastrullen och skålen) tillsammans omedelbart i en blandare. Tillsätt syltad apelsin i tärningar, mandel och pistagekärnor.

5. Flytta över degen i en klädd form på ca 18x18 cm. Pressa ut degen ordentligt så att den fyller formen. Lägg smörpapper på toppen och låt svalna i rumstemperatur till nästa dag.

6. Skär degen i fem långa ”längor” som i sin tur skärs i tunna skivor. Baka på en klädd ugnsplåt på 180 grader i ca 9-12 minuter.

7. Låt kakorna svalna på galler och förvara i tätt slutna burkar.

Dela det här receptet med dina vänner!