Pepparkakor med pistagekärnor
Publicerat:
2016-12-22Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
- 250gsmör
- 125gljus sirap
- 250gfarinsocker
- 2tskpottaska, går att utesluta
- 1mskvatten
- 3tskmald kanel
- 1tskmalda kryddnejlikor
- 2tskmald ingefära
- 1tskmald kryddpeppar
- 500gvetemjöl
- 60gsyltade apelsiner, tärnade (kan uteslutas)
- 25gosaltade pistagenötter
- 150gmandlar
Så lagar du
1. Smält smör, sirap och farinsocker på medelvärme tills det når 70 grader. Ta bort grytan från värmen.
2. Blanda kanel, kryddnejlika, ingefära, kryddpeppar och vetemjöl i en skål.
3. Rör ihop pottaska och vatten i en kopp och lägg blandningen i kastrullen.
4. Knåda alla ingredienser (både från kastrullen och skålen) tillsammans omedelbart i en blandare. Tillsätt syltad apelsin i tärningar, mandel och pistagekärnor.
5. Flytta över degen i en klädd form på ca 18x18 cm. Pressa ut degen ordentligt så att den fyller formen. Lägg smörpapper på toppen och låt svalna i rumstemperatur till nästa dag.
6. Skär degen i fem långa ”längor” som i sin tur skärs i tunna skivor. Baka på en klädd ugnsplåt på 180 grader i ca 9-12 minuter.
7. Låt kakorna svalna på galler och förvara i tätt slutna burkar.