Pepparkaksmuffins med äpple

Pepparkaksmuffins med äpple

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftiga muffins med kryddig smak och äpple. Det behövs stadiga muffinsformar av papper eller aluminiumformar. Du kan också ställa vanliga papperformar i en muffinsplåt. Använder du mindre formar, räkna med att det blir fler muffins och att gräddningstiden kan förkortas något.

Ingredienser

12portioner

  • 125g
    smör, rumsvarmt
  • 2dl
    strösocker
  • 2st
    ägg
  • 1 ½tsk
    mald kanel
  • 1 ½tsk
    nystött kardemumma
  • 1tsk
    mald ingefära
  • ¾tsk
    bikarbonat
  • 3dl
    vetemjöl, 180 g
  • 1dl
    gräddfil
  • ½dl
    lingonsylt
  • 1-2st
    äpplen
  • 12st
    stora stadiga muffinsformar
  • ev lite florsocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör samman smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.

3. Blanda kanel, kardemumma, ingefära, bikarbonat och vetemjöl. Rör ner blandningen i smeten.

4. Rör sedan ner gräddfil och lingonsylt. Fördela smeten i 12 stora och stadiga muffinsformar.

5. Skär tunna halvmåneskivor av äpplena och tryck ner dem i muffinsen.

6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Prova med sticka att de är genomgräddade. Låt svalna.

7. Pudra eventuellt över lite florsocker vid serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!