Persiskt ris tahdig
Publicerat:
2019-03-27Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
- 8dlbasmatiris
- 2tsksalt till kokvattnet
- 50gsmör
- 2mskrapsolja eller annan neutral olja
- 1nypa saffranstrådar eller ½ g saffran
- 2mskmatyoghurt, rågade
Garnering
- ½dlberberi, torkade körsbär eller tranbär
- 1msksmör
- ½dlpistagenötter, rostade
- några blad mynta
Så lagar du
1. Skölj riset väl. Låt det gärna ligga i blöt ett par timmar i saltat vatten. Skölj igen. Vattnet ska bli helt klart.
2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i salt och ris och koka i 5 minuter. Riset ska ha mjuknat något men fortfarande ha hård kärna. Häll av i ett durkslag.
3. Hetta upp olja och smör i en kastrull eller stekpanna med teflonbotten och som har ett tättslutande lock.
4. Rör ner saffran och yoghurt i smöret.
5. Häll på riset. Gör några hål i riset med handtaget av en träsked. Sätt på lock och täck gärna med en handduk så det är riktigt, riktigt tätt.
6. Stek först riset på ganska hög värme i cirka 10 minuter. Sänk värmen till ett minimum och låt kastrullen stå kvar på plattan och ånga av i ytterligare 45 minuter.
7. Låt svalna lite innan du med ett bestämt handgrepp välter upp riset på en tallrik så att den knapriga botten hamnar högst upp.
8. Stek berberi eller körsbär i lite smör och lägg på toppen tillsammans med finhackade pistagenötter och lite extra mynta.