Pitepalt
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Så här enkelt gör du egen pitepalt.
Ingredienser
8portioner
- 10stråa potatisar, gärna mandelpotatis
- 1dlmjölk
- 1,5tsksalt
- 4dlkornmjöl
- 2-3dlvetemjöl
- 300grökt sidfläsk
Så lagar du
1. Koka upp 5 l vatten med 3 msk salt.
2. Tärna fläsket. Skala och riv potatisen fint. Krama ur vattnet och tillsätt mjölken.
3. Blanda potatis, salt och mjöl.
4. Ta en degklick, lite mindre än en tennisboll och rulla den till en boll.
5. Ta mjöl på två fingrar och tryck till så att det blir plats för en matsked fläsk.
6. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ned paltarna, efter hand de blir klara, i det kokande vattnet. Använd en träslev och rör om försiktigt.
7. När sista palten sänkts ned i grytan låter man samtliga paltar koka i 45 minuter.
8. Om det finns fläsk kvar kan du knapersteka det.
9. Serveras med lingonsylt, kallt smör och det knaperstekta fläsket. Till det dricker man mjölk.